U Županijskoj palači obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U Županijskoj palači Varaždinske županije danas je obilježen Međunarodni dan ljudskih prava.

U organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županija, čija je predsjednica županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski, održano je predavanje pod nazivom Socijalne službe u Hrvatskoj i međunarodne obaveze Republike Hrvatske.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin osvrnuo se na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava svake godine 10. prosinca. Obilježavanjem međunarodnog dana ljudskih prava ističe se značaj Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima iz 1948. godine u kojoj se naglašava da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

- U 70 godina od kada je potpisana Deklaracija učinjeno je puno u području zaštite ljudskih prava, ali još uvijek nedovoljno. Prema Ustavu RH svatko ima prava i slobode bez obzira na spol, dob, rasu, nacionalnost, vjersko opredjeljenje ili prema bilo kojim drugim osobinama. Lokalna i regionalna (područna) samouprava, ali mi kao pojedinci, imamo obavezu kroz odgoj, obrazovanje, podizanje društvene svijesti te kroz svoj osobni primjer provoditi ono na što smo se po Deklaraciji i Ustavu obvezali - naglasio je zamjenik Vugrin.

Nadica Dreven Budinski, predsjednica Koordinacije naglasila je važnost neprestanog upozoravanja na važnost poštivanja ljudskih prava i sloboda.

- Nakon predavanja organizirali smo ispred Županijske palače i dijeljenje brošura u kojima su obrađene sve teme koje se odnose na ljudska prava. – naglasila je Dreven Budinski.

Tema o kojoj se danas raspravljalo obuhvaća ulogu socijalnih službi u zaštiti socijalnih i ekonomskih prava u Europskoj uniji koja proklamira i jamči uživanje određenih temeljnih prava bez diskriminacije. Cilj je bio upoznati se s konceptom pristupa socijalnim službama, kako je to uređeno (izmijenjenom) Europskom socijalnom poveljom Vijeća Europe i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, koje proklamiraju prava na rad i ostala prava zaposlenika, te posebno prava određenih skupina izvan zaposlenosti, kao što su prava majki, djece i obitelji, osoba s invaliditetom, migranata i starijih osoba.

Predavač na današnjem predavanju bio je Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik - predsjednik Udruge PRAGMA iz Zagreba, koja je osnovana s ciljem promicanja, razvoja i unaprjeđenja svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih osoba.

Na predavanju su osim zamjenika Vugrina i predsjednice Koordinacije za ljudska prava Dreven Budinski prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, predsjednik Savjeta umirovljenika Varaždinske županije Vladimir Kozjak te članovi Koordinacijskog odbora za ljudska prava.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.