U Zagrebu osnovan Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a

V.V. | 26.7.2017. u 16:06h | Objavljeno u Aktualno

Potaknuti prijedlozima i zahtjevima braniteljskih udruga koje skrbe o braniteljima liječenim od PTSP-a i njihovih članova u Zagrebu je danas, 26. srpnja 2017. godine osnovan je Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH.

- Nisu sve rane vidljive, geslo je naše udruge koje sve govori. Ranjeni od metka mogu vam pokazati svoje rane, njih vidite, no one koje također imaju duboko zapretene u psihi, u emociji nećete moći vidjeti, osim ako se duboko ne zagledate u njihove oči ili promatrate reakcije na svakodnevne uobičajene situacije. Ranjenu dušu ne možete vidjeti, ali čovjeka s ranjenom dušom da, nazivaju nas oboljelima od PTSP-a - poručili su iz Saveza.

Pojasnili si kako je namjera osnivanja Saveza ujedinjene braniteljskih udruga u Hrvatskoj kao i udruga pripadnika HVO u BiH koje se bave istom problematikom, a cilj ojačati djelovanje među braniteljima liječenim od PTSP-a što je u zadnje vrijeme nažalost stagniralo te pružati pomoć svim sudionicima Domovinskog rata bez obzira gdje i na kojem prostoru su branili Domovinu te bez ikakvih predrasuda i animoziteta.

- Uzrok smrti 35.000 hrvatskih branitelja dokazano je uzročno posljedično oboljenje PTSP, preko tri tisuće hrvatskih branitelja se ubilo, a kada govorimo o pripadnicima HVO o kojima nitko ne vodi brigu, tako da je teško doći i do službenih evidencija, osnivanje i povezivanje udruga itekako je potrebno dapače nasušna potreba, ako želimo pokrenuti državne institucije da poboljšaju odnos i tretman prema hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP. Svjedoci smo omalovažavanja na svim društvenim i institucionalnim razinama upravo oboljelih od PTSP pa smo tako imali apsurdnu situaciju da nam političari određuju do kada smijemo oboljeti - kažu u Savezu.

Ističu kako ne žele da se od njih rade kategorije u društvu, jer hrvatski branitelji nisu kategorija, kao što ni oboljeli i liječeni od PTSP nisu potkategorija, nego ljudi koji su se založili i dali najviše u obrani suvereniteta i cjelovitosti slobodne Hrvatske.

- Bili smo državotvorci, oni koji stvaraju i brane, stoga imamo puno pravo ne dozvoliti marginalizaciju hrvatskih branitelja osobito liječenih od PTSP-a. Ovim savezom u prvi plan dolazi čovjek - hrvatski branitelj i njegove potrebe, prvenstveno liječenje. Najveća vrijednost bilo kojeg društva i države nisu prirodne ljepote, ekonomska moć, nekretnine dvorci ili avioni… najveća dragocjenost svakog društva je čovjek, i zato je prva i osnovna obveza društva i države briga za čovjeka, ponajprije za zdravlje i socijalizaciju - ističu.

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH je neprofitna i nevladina organizacija koja će poticati skrb za hrvatske branitelje liječene od PTSP-a te zastupati i štiti njihove interese.

- Današnja odluka o osnivanju saveza važan je iskorak kojim ćemo udruženim snagama moći kvalitetnije rješavati probleme i zapreke s kojim se susreću liječeni od PTSP-a, suradnjom kako međusobnom, tako i spram institucija i odgovornih u njima - zaključuju.

Označeno u