U vinograde krenuli 14 dana ranije: Vina bi mogla biti izuzetna bez obzira na zahtjevniju godinu

| 11.9.2017. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

U odnosu na prošlu godinu, berba grožđa na području Varaždinske županije počela je 14 dana ranije, a na nekim lokacijama, ovisno o starosti vinograda, opterećenosti čokota i ekspoziciji, čak i prije.

- Vrijednosti šećera i kiselina su na razini 2012. godine, koja je bila zadnja ekstremna godina - izrazito suha i vruća. No, ova je godina za vinograde čak i ekstremnija od te godine po nekim parametrima, posebno kad govorimo o vrijednostima šećera i ukupnih kiselina. Posljedica je to visokih temperatura. Naime, suma aktivnih temperatura, odnosno prosječnih dnevnih temperatura, pokazuje da smo već polovicom srpnja došli na razinu od 2012. godine - kaže Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., iz Savjetodavne službe u Varaždinu, uz napomenu da se ova zapažanja odnose na grupe ranih i srednje kasnih sorata, kao što su zeleni silvanac, pinot bijeli i sivi, traminac, chardonnay, sauvignoni, muškat otonel, muškat bijeli... kod kojih su već postignute vrijednosti šećera i kiselina koje jamče tehnološku zrelost.

Berba kasnijih sorata, kao što su graševina, rajnski rizling i moslavac, počinje u teoriji dva tjedna nakon ranih sorata, međutim, Matovinović ukazuje da su vrijednosti ukupnih kiselina niske, a vrijednosti šećera nisu još dovoljno visoke da bi jamčile normalnu razinu alkohola.

- Osobito je to slučaj kod graševine. U pojedinim slučajevima, uz šećer od 15-16, kiseline su pale ispod 6 g/l, pa se sugerira da je bolje pobrati grožđe i zatim dodati koji kilogram šećera, nego čekati da šećer naraste, jer bi kiseline mogle pasti ispod 5 g/l, što je teško nadoknaditi - upozorava Matovinović, stoga preporuča da se vrijeme berbe odredi za svaku sortu posebno.

       

         Na što pripaziti u preradi grožđa i kod berbe pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

 

 

Označeno u