Okupili se domaći proizvođači pekarskih i slastičarskih proizvoda Foto: Martin Novosel

U Varaždinu se održava 18. međunarodni kongres "Hrvatski pekar"

| 13.4.2018. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima? Koji su to proizvodi? Kako izvorne pekarske proizvode iz ruralnih radionica predstaviti tržištu i ponuditi ih? Kakva su dosadašnja iskustva hrvatskih pekarnica u tom smislu? To su samo neka od pitanja na koja odgovore daje ovogodišnji 18. međunarodni kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar“.

- 18 godina je značajno razdoblje u životu jednog kongresa te smo s godinama postali jedna velika obitelj koja uspješno surađuje na projektu najčasnijeg zvanja na svijetu, a to je pekar. Do sada je gotovo 3 tisuće sudionika prošlo naš kongres, a gotovo da i nema europske zemlje čiji stručnjaci nisu imali predavanja na "Hrvatskom pekaru" - rekao je na današnjem otvaranju kongresu pekara, Stjepan Odobašić, direktor tvrtke Robinson koja izdaje specijalizirane magazine o prehrani.

Kongres se pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije održava u Hotelu Turistu. Stručni pokrovitelj je PBF – Prehrambeno bio tehnološki fakultet Zagreb, a inozemni pokrovitelj Labena Ljubljana. Organizator je Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.

- Kada govoriomo o pekarstvu i slastičarstvu, ja sam konzument i potrošač, a vi ste u biti oni koji nama omogućuju da uživamo u vašim proizvodima. Znali smo prepoznati važnost takvog kongresa. Jasno je da kao rođeni Varaždinac sam posebno ponosan na proizvode koji dolaze iz područja Vidovca, a izuzetno smo ponosni i na varaždinsko bučino ulje i tu dodatno želim napomenuti da ove godine pred Županijske palače u svibnju pripremamo izložbu bučinog ulja s više od 150 uzoraka - zaključio je Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije Radimira Čačića.

U popodnevnim satima, podjelit će se medalje i diplome ocjenjivanja pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda u sklopu akcije revije „Hrvatski pekar“ pod nazivom „Hrvatska pekarska kvaliteta.

Označeno u