FOTO U Varaždinu obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

FOTO U Varaždinu obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

I u Varaždinu, na Franjevačkom trgu, u subotu je obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Susret s građanima i informiranje o prevenciji i liječenju ove bolesti organizirala je Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a pridružili su se Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i školska medicina te tradicionalno i Varaždinska županija. Posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević istaknula je važnost edukacije ljudi o ovoj bolesti.

- Rak vrata maternice godišnje u Hrvatskoj uzme stotinjak života žena. Godišnje oboli 300-tinjak žena od invazivnog karcinoma, a preko 300 žena od lokaliziranog karcinoma vrata maternice. I zato su edukacija i prevencija ključne. Prevencija se provodi kroz cijepljenje učenica i učenika u osmom razredu te kroz stalne ginekološke preglede s PAPA testom. A ovakve akcije su onaj drugi dio, edukacija da osvijestimo posebno mlade ljude da se trebaju kontinuirano kontrolirati i cijepiti da svedemo bolest na minimum - naglasila je Martinčević.

U Varaždinskoj županiji, na Odjelu za ginekologiju Opće bolnice Varaždin, godišnje se dijagnosticira 10-15 novih slučajeva karcinoma, a 3-4 žene umru od bolesti.

- Karcinom vrata maternice je specifična vrsta raka jer obolijevaju žene mlađe životne dobi, između 40 i 55 godine života. To su žene koje su aktivne u obitelji i na poslu. Specifičan je i po tome što se zna uzrok – infekcija humanim papiloma virusom. Postoje dva efikasna oruđa u borbi protiv raka vrata maternice – cjepivo protiv HPV-a i ginekološki pregled s PAPA testom koji otkiva infekciju i njezinu posljedicu, karcinom - istaknula je pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek, dr. med.

U 2017. godini u Varaždinskoj županiji dijagnosticirano je 12 karcinoma, 2016. sedam, a 2015. devet. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaća žene od 25. do 64. godine života, kojima su slani pozivi za preglede.

- Trenutno je program u reorganizaciji i pilot-projekt se provodi u Virovitičko-podravskoj županiji koji će pokazati koji je sustav organizacije najbolji da bi se postigao što bolji odaziv. Mi smo u 2016. godini bili u hrvatskom vrhu među županijama s odazivom žena na preglede u primarnoj ginekologiji preko 60 posto - kazala je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., voditeljica Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Cijepljenje je u Hrvatskoj u 2018. godini besplatno za sve djevojčice i dječake u osmom razredu osnovnih škola. Cjepivo učinkovito štiti od tipova HPV-a koji su uzročnici karcinoma vrata maternice.

Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji dali su i zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, te županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak.