U Varaždinu idući mjeseca sjednica Vlade RH, najvjerojatnije 4. srpnja

vv | 15.6.2018. u 12:51h | Objavljeno u Aktualno

Vlada RH održat će idući mjeseca svoju sjednicu u Varaždinu, najvjerojatnije 4. srpnja, najavio je to Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, napominjući da je poziv predsjedniku Andreju Plenkoviću uputio varaždinski župan Radimir Čačić.

-Predsjednik Vlade RH i prije se sastajao sa županima, pa i sa Čačićem, no sada će se sjednica cijele Vlade održati u Varaždinu, što samo govori kako se vodi briga o svim krajevima Hrvatske, rekao je Stričak u petak u Varaždinu, koji je obišla Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu i potpredsjednice Vanjskopolitičkog odbra.

DSC_9124.jpg

Tijekom boravka u Varaždinu Šuica je u pratnji domaćina obišla poduzeće Parkovi, a zatim je u varaždinskom HNK pogledala film, koji su snimili učenici Druge gimnazije Varaždina, nakon čega je obišla Prvu gimnaziju Varaždin.

- Kad je prošle godine predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio studentski dom u Varaždinu, slučajno je na ulicama sreo gimnazijalce koji su radili anketu o  očekivanjima  građana od EU te im je dao izjavu. Nakon toga obvezao me je da im omogućim posjet Europskom parlamentu, što se i dogodilo, zahvaljujući pomoći zastupnice Šuica, rekao je Stričak nakon obilaska Prve gimnazije sa čijom je organizacijom Šuica, kao bivša ravnateljica, bila posebno oduševljena.

EU, kao i NATO, dodao je Stričak, najznačajniji su savez na svijetu u gotovo svakom pogledu  pa stoga čudi da, nakon trnovitog puta da u njih uđemo, sada se neki zalažu da iz njih Hrvatska izađe, pogotovo kad je svijet na prekretnici i ne zna se što će biti sutra.

-Danas na području Varaždinske županije ne bi bilo više od milijardu kuna ulaganja da nema EU fondova, koje trebamo samo još bolje iskorištavati, a ne udaljavati se, dodao je Stričak.

DSC_99.jpg

Šuica je naglasila da su brojne prednosti članstva u EU, tako da izlazak ne bi trebao biti ni tema, već ulazak u schengenski sporazum i euro zonu, budući o tome ovisi sigurnost i prosperitet građana.

 -Doista postoji europski način življenja kojeg treba očuvati. Europu ne treba graditi kao tvrđavu, ali treba znati tko u nju ulazi, naglasila je Šuica, dodajući da je EU daje samo Turskoj tri milijarde eura za zbrinjavanje migranata na svom području, a dat će još tri.

Europa, kako je naglasila, mora znati reagirati na sve izazove, dok Hrvatska mora znati iskoristiti prednosti članstva u EU.

- Iz godine u godinu sve više će dolaziti do izražaja prednosti članstva. Tako nakon izgradnje pelješkog mosta više se neće dvojiti oko dobrobiti jer će Hrvatska napokon biti povezana, što sami ne bi mogli, rekla je Šuica, napominjući da postoji još niz manjih, ali vrijednih EU projkata diljem Hrvatske pa tako i u Varaždinskoj županiji.

 U vezi iseljavanja, Šuica je ustvrdila da ono nije dramatično, kao i da bi se dogodilo da je Hrvatska ušla u EU i deset godina ranije.

-Neki odlaze zbog niskih plaća, neki zbog manjka posla, iako se kod nas na jugu zatvaraju ugostiteljski objekti jer nema tko raditi. Za to sam da mladi vani stječu vještine i znanje, a onda se vrate. I, vjerujte, vratit će se jer nema boljeg života nego u Dubrovniku ili Varaždinu jer vani je plaća veća, ali se radi, od jutra do večeri, ustvrdila je Šuica, koja je upitana hoće li se i ona vratiti iz Bruxellesa, odnosno hoće li se ponovno kandidirati na izborima za Europski parlament, na što je odgovorila da ona voli raditi.