Gradonačelnik Ivan Čehok poznat je po svom električnom autu Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

U varaždinsku gradsku jezgru uskoro samo elektro vozila?

| 29.11.2017. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Hoće li u doglednoj budućnosti u varaždinsku gradsku jezgru moći samo električna vozila?

Na tu je mogućnost, odgovarajući na pitanja gradskih vijećnika Vlade Sevšeka i Vjerana Strahonje, na jučerašnoj sjednici vijeća ukazao gradonačelnik Ivan Čehok.

- Parkiranja na zelenim površinama, vožnje gradskom jezgrom...Toga ima svugdje. Da ima i deset komunalnih redara, teško da oni mogu biti na svakom mjestu u svako vrijeme. Parkiranje je pitanje svijesti i odgovornosti građana. Pozivam ih da budu tužibabe i prijavljuju takvo parkiranje. To nije ništa neobično - poručuje Čehok.

Međutim, Strahonja je mišljenja kako građani ne mogu preuzeti posao policije i komunalnih redara.

- Oni ne rade svoj posao. Osobno sam zvao policiju radi takvih stvari, oni su me uputili na redare, a redari ne rade preko vikenda. Na nekim lokacijama u gradu imamo pravila nepropisnog parkiranja i to ne možemo relativizirati. Svijest građana nije dovoljna - smatra Strahonja.

Čehok se, odgovarajući na vijećnička pitanja, osvrnuo i na vožnju Korzom.

- Pojačat ćemo kontrole i pojačavamo ih već i sada, no onda s druge strane imate veliko nezadovoljstvo građana. Ipak, moje je mišljenje da bismo od proljeća trebali uvesti da se u gradsku jezgru ne može ući vozilom na benzin ili naftu već samo električnim vozilima. Gledam dostavu, ide primjerice u ljekarnu. Ddostavljač dojde s vozilom, izađe van s jednom „škatulom“, dene ju pod pazuh i ide u ljekarnu. Pitam ga zašto je došao vozilom, a ima jednu „škatulu“ i kaže mi „je, imam pravo“. Godišnje za to pravo plaćaju 500 kuna godišnje, no ako se vi vijećnici složite, tko želi vozilom u gradsku jezgru, nek' plati 100.000 kuna Gradu pa ćete vidjeti da neće nitko. Moramo se odlučiti hoćemo li to učiniti, no ja sam prvi „za“ uvođenje takvih pravila - ocijenio je gradonačelnik.

Označeno u