U Varaždinskoj županiji u programu „Pomoć u kući“ 300-tinjak starijih i nemoćnih osoba

V.V. | 5.10.2017. u 16:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povodom Međunarodnog dana starijih i nemoćnih osoba, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije organiziralo je obilazak korisnika programa „Pomoć u kući starijim osobama“.

Osam korisnika, koji žive sami, u otežavajućim socijalno-materijalnim uvjetima, obišli su ravnatelj Društva Crvenog križa Nebojša Buđanovac, voditeljica Programa Slađana Cestar te zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zamjenik Vugrin je u ime Varaždinske županije korisnicima uručio pakete s osnovnim živežnim namirnicama.

Tijekom ove godine je programom „Pomoć u kući“, koji Crveni križ Varaždinske županije provodi od 2002. godine, obuhvaćeno od 260 do 300 starijih i nemoćnih osoba.

Obilazak Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama 2

Provođenje programa financira Varaždinska županija s 280.000 kuna, a sredstva osiguravaju i jedinice lokalne samouprave te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin.

Zahvaljujući tome su zaposlene gerontodomaćice koje svakodnevno obilaze stare i nemoćne, koji se ne mogu samostalno brinuti o sebi, a često su i socijalno izolirani te nemaju nikoga tko bi mogao brinuti o njima.

- Budući da je riječ o izvaninstitucionalnom obliku pružanja pomoći starijim osobama, program „Pomoć u kući“ je iznimno važan. Od ukupnog broja stanovnika, u Varaždinskoj županiji je 17 posto stanovnika starijih od 65 godina - poručuju iz Varaždinske županije.

Označeno u