U petak u Varaždinu 17. kongres pekarstva: Pšenice i za izvoz, a kruh uvozimo

V.V. | 4.4.2017. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Iako Hrvatska ima dovoljno žitarica za svoje potrebe jer proizvede blizu 859.000 tona, a za prehranu stanovništva treba 465.000 tona, u prvoj polovici prošle godine uvezli smo kruha i peciva gotovo za 54 milijuna eura, a izvezli pekarske proizvode u vrijednosti od 28 milijuna eura.

Dok uvozimo, svakog dana u smeće bacamo gotovo 135 tona pekarskih proizvoda. Hrvatska godišnje baca pekarske proizvode u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna, a s druge strane ima 20 posto siromašnih Hrvata.

Kako da promijeniti ove negativne rezultate bit će riječi na 17. kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar“ koji će se održati 7. travnja u hotelu Turist.

Uz ostalo, bit će riječi o trendovima. Hrvatski potrošač konzumira 61,6 kilograma kruha godišnje iz 1.586 pekarskih obrta i tvrtki s 22.000 radnika, što je više nego kod potrošača u EU.

U ukupnom hrvatskom uvozu, uvoz pekarskih proizvoda predstavlja četiri posto što nije malo, a organizatori kongresa rješenje ovog problema vide u preferiranju tradicijskih pekarskih i pekarsko - slastičarskih proizvoda i na hrvatskom i na inozemnom tržištu.

Tu je velika šansa za hrvatsko pekarstvo. U zadnjih nekoliko godina Hrvatska je zaštitila nekoliko proizvoda, no pekarskih je vrlo malo. S obzirom da je promet izvornim proizvodima na području Europe blizu 50 milijardi eura, ne treba govoriti koliko je značajno da se uključimo.

- U pekarskoj branši imamo trenutačno veliki broj tradicijskih hrvatskih proizvoda, no (pre)malo toga je zaštićeno i malo toga se prodaje u hrvatskim pekarnicama. No ipak se kreće. Svojevremeno je veliko iznenađenje bilo kad je jedan zagrebački pekar započeo prodavati zlevanku u svojoj pekarnici, a prodaja i danas ide odlično - ističu organizatori te dodaju kako će posebno predavanje Ministarstva poljoprivrede biti vezano zaštitu tradicijskih proizvoda.

Kako bi hrvatski pekar bio još bolje informiran o tradicijskim proizvodima drugih zemalja, na kongresu će se predstaviti posebna peciva kakve rade američki Amiši, voditeljica radionice je gošća iz Ohia te talijansku focacciu. Na kongresu će biti predstavljeni vrlo malo poznati pekarski proizvodi s drugačijim osnovnim sirovinama (batat, brašno od plantana banane, brašno od cassava korijena itd.) s naglaskom na uključivanjem hrvatskih pekara u proizvodnji specijalnih proizvoda.

Kongresu će prethoditi manifestacija “Doručak s hrvatskih farmi” u 8.30 sati. 

Označeno u