U okviru radionice predstavnika članica Saveza Alpe-Adria doneseni zaključci

Varaždinske vijesti | 22.2.2018. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici regija članica Saveza Alpe-Adria prisustvovali su dvodnevnoj radionici čiji je domaćin bila Varaždinska županija koja trenutno predsjeda ovom organizacijom. S obzirom da su od 2013. godine sve članice Saveza regije i da su sve članice Europske unije, nakon petogodišnjeg probnog razdoblja ukazala se potreba za transformacijom sustava i načina prijave i provedbe projekata te jasnijim fokusiranjem na određene ciljeve kako bi se postigla jača i vidljivija uspješnost rada Saveza.

U Županijskoj palači u Varaždinu završena je dvodnevna radionica koja je okupila predstavnike svih regija članica – regionalne koordinatore i predstavnike tematskih koordinacijskih točaka regija članica Saveza Alpe Adria koji okuplja članice/regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Završetku radionice prisustvovao je i župan varaždinske županije Radimir Čačić koji se svim sudionicima zahvalio na dolasku, te je izrazio zadovoljstvo iznesenim zaključcima koji se podudaraju s njegovom vizijom budućeg rada Saveza.

- Važno je naglasiti kako će prvi ovogodišnji raspis natječaja za projekte financirane iz zajedničkog proračuna Saveza biti objavljen u ožujku ove godine, a biti će proveden na temelju postojećih procedura, dok će se paralelno pripremati nove procedure za jesenski raspis natječaja. Također , napraviti će se zajednički pilot projekt koji će uključivati sve regije članice, a kojem će glave aktivnosti provesti Agencija za razvoj Varaždinske županije koja će biti i koordinator izrade zajedničke Strategije - rekao je župan Čačić te dodao kako prilika za daljnju raspravu slijedi u svibnju za kada je najavljen sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe-Adria kada će biti predstavljeni rezultati rada nakon ove održane radionice.

Kao polazište za daljnji rad napravljena je i SWOT analiza kao priprema za izradu strategije područja Alpe-Adria, kojom će se kasnije definirati zajednički prioriteti i prijava projekata financiranih iz EU fondova