U obnovi srednjovjekovnog parka Staroga grada osigurat će se i pristup za invalide

| 12.6.2019. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uređenje parka oko Staroga grada, besplatni udžbenici i uređenje plaže na Aquacityju bile su neke od glavnih tema današnjeg kolegija gradonačelnika.

Hortikulturno uređenje Staroga grada provodi se u sklopu europskog HICAPS projekta, financiranog iz europskog fonda Interreg Central Europe. Osim Hrvatske, u projektu sudjeluju Slovenija, Italija i Poljska.

- Riječ je o EU projektu koji je posvećen parkovnim površinama u europskim utvrdama poput varaždinske. Dugo je vremena prostor oko Staroga grada bio zapušten. Tijekom Adventa morali smo na jednom dijelu napraviti nivelaciju i sad se to nastavlja. To govorim jer je bilo dosta pritužbi građana, a sad vidite da i Europa financira takve radove. To se mora napraviti jer su te površine danas zapuštene. Stari grad nije prije izgledao tako, on je imao prekrasan srednjovjekovno - renesansni vrt koji ćemo sada početi obnavljati i stvarati. Pristupne površine prema bedemima i parku, koje nisu dostupne za invalide, i to će se urediti da im budu pristupačne, a uredit će se i danas porušeni i obrasli kameni zidovi, i tu će se napraviti jedna mini rekonstrukcija - najavio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad će ove godine financirati nabavu priručnika i drugog materijala koji spada pod neobaveznu školsku literaturu.

- Ove godine financiranje obveznih udžbenika preuzima resorno Ministarstvo, a ostalo ćemo platiti iz gradskog proračuna, to se odnosi na dio neobavezne literature ili priručnika koje će izabrati nastavnici i ravnatelji tako da će svi imati gotovo sve materijale besplatno - rekao je gradonačelnik te je dodao da virtualni dio nastavničkog materijala još nije objavljen.

- Mi ćemo kao Grad napraviti sve što je u našoj nadležnosti, a što će biti s državnim dijelom, to ne mogu roditeljima garantirati, to će morati doznati preko ravnatelja - kaže Čehok.

Komentirao je i radove koji se izvode na Aquacityju poručivši da mu je žao što plaža već nije uređena, ali kasnilo se s potpisivanjem ugovora s državom kojim se financira uređenje plaže.

- To je temeljita rekonstrukcija plaže koja ide u nekoliko faza. Radovi će se tako izvoditi da veći dio Aquacityja uvijek bude slobodan za građane - napominje gradonačelnik.