U Ivanec stiže ultrabrzi Internet do 1 Gbit/s, a sve će koštati - "neočekivano malo"

V.V. | 13.11.2017. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Najveći interes vijećnika na prošlotjednoj sjednici ivanečkoga Gradskog vijeća izazvala je informacija o projektu ultrabrzog Interneta, kojim bi se obuhvatilo cijelo administrativno područje grada Ivanca s ciljem dovođenja gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava.

Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Najprije sustav, a onda plaćanje

Poznato je da na ivanečkom području, ali i ne samo na njemu, trenutačne brzine nisu zadovoljavajuće. Dok u užem centru Ivanca postoji mogućnost priključenja na optičku mrežu brzine 30 - 100 Mbit/s, sva ostala naselja su na brzinama od 2 do 10 Mbit/s.

S obzirom na to da projekt razvoja širokopojasnog Interneta koji vodi Varaždinska županija ne napreduje očekivanom dinamikom i ocjena je da od toga u skorije vrijeme neće biti ništa, Grad Ivanecu ovom projektu vidi velik potencijal, to više što bi se njime pokrilo cijelo gradsko područje, uključujući i kućanstva u ruralnim dijelovima, a za koje nije izgledan komercijalni interes postojećih operatera.

Sumnje i rezerve

Prema prvim informacijama, cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz napomenu da su posebnost ovog projekta iste brzine i slanja i primanja podataka, za razliku od postojećeg stanja, gdje su brzine slanja daleko niže od brzine primanja (downloada).

Ovaj projekt je Gradu Ivancu (kroz LAG Sjeverozapad) ponuđen od strane jedne irske tvrtke, uz razmjerno nisko financiranje od 199.000 kuna s PDV-om. U raspravi su, međutim, i od strane predstavnika Grada i pojedinih vijećnika istaknute i određene sumnje, u smislu da je riječ o stranoj tvrtki o čijim se referencama u nas malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji stoji neočekivano malo novca.

Imajući u vidu izražene rezerve, utvrđeno je da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama.

To znači da će Grad Ivanec zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno – izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Označeno u