Obilježavanje velikih obljetnica varaždinskih i hrvatskih rotarijanaca u HNK

vv | 16.11.2018. u 08:18h | Objavljeno u Aktualno

Velike obljetnice utemeljenja varaždinskih Rotary klubova biti će obilježene večeras u varaždinskom HNK. Biti će to večer posvećena 90. godišnjici rotarijanstva u Hrvatskoj, 25. godišnjici utemeljenja RC Varaždin, 15. godišnjici osnivanja RC Varaždin 1181 te 10. godišnjici djelovanja RC Varaždin Jug.  
Na prigodnoj svečanosti u obnovljenoj Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu očekuje se  nazočnost 200-tinjak  rotarijanaca  te njihovih gostiju iz Hrvatske i inozemstva, prije svega  Slovenije, Austrije i Mađarske.

Bit će to prigoda da se okupljeni prisjete na dosadašnji rad varaždinskih klubova, ali i raspravi budući tijekom panel-rasprave na temu „Rotarijanstvo u našoj sredini“.  U prigodnom glazbenom programu nastupit će učenici Glazbene škole Varaždin, koja ove godine obilježava također vrlo rijedak jubilej – 190. godina osnutka.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske, kada je u našoj zemlji obnovljen rad rotarijanske zajednice, područje sjeverne Hrvatske jedno je od rotarijanskom idejom i pokretom najrazvijenijih u Hrvatskoj. Danas na području Varaždinske i Međimurske županije djeluje sedam Rotary klubova te dva Rotaract i jedan Inter act klub s više od 200 članova.

Nakon što je 1905. godine američki poduzetnik Paul Harris sa svojim prijateljima utemeljio u Chicagu prvi Rotary klub, ideja prijateljskog druženja i služenja zajednici koju su promovirali utemeljitelji Rotary pokreta, već je 1928. godine našla svoje poklonike i u Hrvatskoj, a 1930. godine utemeljen je i prvi Rotary klub u Varaždinu. Njegovi su članovi bili mnogobrojni uglednici iz javnog života, a do drugog svjetskog rata taj je klub ostavio vidljiv trag u doprinosu i služenju zajednici. No, tijekom i nakon drugog svjetskog rata rotarijanska je misao i ideja bila zabranjena, pa su se do 1958. godine članovi prijeratnog Rotary kluba Varaždin jednom tjedno okupljali u domovima pojedinaca na tzv. „kartaškim srijedama“, kada je uz kartanje bilo riječi i o aktualnim društvenim temama.

Ipak, demokratskim promjenama potkraj 80-ih rotarijanstvo se vraća u Hrvatsku, a jedan od prvih klubova čiji je rad obnovljen bio je Rotary klub Varaždin, koji je u članstvo međunarodne organizacije Rotary International primljen potkraj 1992. godine, a to je priznanje obilježeno u lipnju 1993. godine velikim charterom  u HNK Varaždin. Ubrzo su počele i pripreme za osnivanje Rotary kluba u Čakovcu, koji je osnovan 1997. godine, a istovremeno je počelo i djelovanje Rotaract kluba, svojevrsnog podmladka rotarijanaca. I upravo je skupina članova Rotaracta bila začetnik formiranja novog Rotary kluba u Varaždinu -  RC Varaždin 1181. koji je u članstvo Rotary Internationala primljen 2003 godine. Tri godine kasnije osnovan je Interact klub 1181, a 2008. još je jedan klub postao članom Rotary Internationala - RC Varaždin Jug. Istodobno, u Ludbregu se osniva RC Ludbreg, a u Prelogu RC Prelog. Najmlađim klubom u rotarijanskoj zajednici sjeverne Hrvatske 2015. godine postao je RC Trakošćan, koji djeluje na zapadnom području Varaždinske županije.

Stotinjak varaždinskih rotarijanaca, rotaraktovaca i interaktovaca okuplja se kako bi, sukladno  etičkim i moralnim principima, služili, kako struci, tako i zajednici, razvijali prijateljstvo i razumijevanje. Tko je bilo svih ovih godina, tako će biti i ubuduće.