U Dravskoj park šumi uredit će se poučna staza i izgraditi vidikovac

| 18.1.2018. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Zahvaljujući Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije, uskoro slijedi obnova poučne staze u sjevernom dijelu Dravske park šume.

Naime, u rujnu prošle godine to je ustanovi odobren projekt „težak“ gotovo 700.000 kuna, a koji se sufinancira sredstvima EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

- Projekt smo još 2016. kandidirali prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i nakon godine dana, lani u rujnu, dobili smo obavijest da je naš projekt pozitivno ocijenjen te smo jedna od 13 institucija koja je potpisala ugovor o realizaciji projekta. On se konkretno odnosi na obnovu i uređenje poučne staze, bivše trim staze, odnosno dijela gdje se prije nalazila poučna staza koja je devastirana - pojasnila je ravnateljica JU Alenka Car.

JU će, dodaje, projekt realizirati u suradnji s Gradom Varaždinom i Hrvatskim šumama, a osim uređenja trase poučne staze slijedi i niz drugih aktivnosti koje bi sve trebale biti privedene kraju iduće godine.

- Uređenje poučne staze uključuje uklanjanje suhih i bolesnih stabala, grmlja i povijuša...Zatim slijedi izgradnja vidikovca u tom dijelu šume, uređenje podnih markacija i markacije reljefa te drveća, a postavit će se i informativne ploče koje će voditi kroz stazu - navela je Car dodavši da će vrijednost projekta naposljetku prijeći i iznos od 800.000 kuna.

Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina koji se također uključio u sufinanciranje, ističe kako će ove godine biti realizirano niz aktivnosti u Dravskoj park šumi, praktički više nego u proteklih 10 godina.

- Sa svojim dijelom investicije počele su Hrvatske vode, a tu je i HEP s kojim smo u pregovorima oko uređenja pojasa koji pripada njima...Uredit ćemo Dravsku park šumu na dobrobit svih građana, od šetača i rekreativaca do onih koji plove Dravom ili pak iz romantičnih razloga vole biti na Dravi. No, to mora biti mjesto koje će biti zaštićeno, ne treba ići s prevelikim urbanim intervencijama već taj prostor treba sačuvati kao park šumu, ali ga otvoriti građanima kako bi ga mogli koristiti - poručio je Čehok.

Na novinarski upit što je s prostorom kupališta, a koji je u privatnom vlasništvu, najavio je da će razgovarati s vlasnicima.