TRIBINA Mr.sc. Petar Marija Radelj u Varaždinu o (ne)pravu na pobačaj

Napisao/la: -

Pred petnaestak posjetitelja mr.sc. Petar Marija Radelj u novootvorenoj Katoličkoj knjižari i čitaonici u Varaždinu govorio je o temi "Zašto se katolici zauzimaju za život od začeća?".

Povod njegova gostovanja bila je činjenica da je nedavno Ustavni sud RH odbacio prijedlog udruge U ime obitelji da pravo na pobačaj proglasi neustavnim. Petar Marija govorio je, prema riječima organizatora, o zdravorazumskim, pravnim i vjerničkim razlozima zauzimanja za život od začeća. Uglavnom se njegovo predavanje sastojalo od čitanja citata iz znanstvenih i stručnih knjiga, katekizama, Biblije i vjerskih poglavara koje je kombinirao s prispodobama i drugim biblijskim primjerima.

– Pobačaj je opačina, a ne dobrota, pobačaj je onemogućavanje prava na život svakome ljudskom biću, a iz tog prava proizlaze ostala ljudska prava – rečenice su kakve su se mogle čuti kad je govorio o pravnim aspektima.

Biologija i genetika

Znanstveni temelj za takvo razmišljanje vidi u biologiji i genetici, a predložio je i vlastiti naziv za sve stupnjeve oplodnje – kovanicu začedak, jer označava čedo koje se tek treba roditi.

– Nakon oplodnje više nema gameta, muških i ženskih spolnih stanica, nego imamo zigotu, začetak, nakon toga koncept ili zanijetak, nakon toga embrij ili začetak pa fetus ili plod. Genetika kaže da je to pomladak Homo sapiensa, a ne neke druge vrste. Ima ljudski genom i vlastiti genotip, to nije ni majka ni otac, nego pripada ljudskoj vrsti. Osim toga, prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, medicina smatra ženu majkom od začeća, a ne od trenutka rađanja – zaključio je.

Dodaje da je Ustavni sud tako stvorio „sivu zonu“, u kojoj je život ploda prepušten majčinoj samovolji. Podsjetimo, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona iz 1978. podnio je još 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga U ime obitelji. Pozvali su se na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, a po njima – pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.

– Medicina kaže da život nastaje spajanjem muške i ženske spolne stanice. To je mišljenje koje je povjerenstvo iz KBC-a Zagreb iz Petrove bolnice još 2009. dalo Ustavnom sudu, ali on nije znao što bi s tim pa je odlučio da se neće miješati. Agresivni sekularizam zatvara oči pred očitim znanstvenim činjenicama i argumentima, oni koji se pozivaju na znanost, sada se odriču njezinih spoznaja – rekao je.

„Siva zona“

Dodao je da je Ustavni sud, davanjem prednosti ženinu pravu na privatnost u odnosu na djetetovo pravo na život, omogućio uvjete i za druge kontroverzne ideje.

– Na red bi mogli doći nemoćni i stari, odnosno njihovo eutanaziranje. Rješenje Ustavnog suda daje pravnu osnovu za to svakome tko bi ga na taj način argumentirao. Predstoji nam velika bitka da novi Zakon o pobačaju, čije je donošenje Ustavni sud naložio, ne bude još nečovječniji i nemoralniji od onog iz 1978. godine. Ustavni sud je postavio stvari kao da prekid trudnoće služi osnaživanju žene u društvu – smatra.

Predavač Petar Marija smatra da je žena koja razmišlja o pobačaju izložena pritiscima okoline, prijatelja, prijateljice, muža, djeda, bake, koja se u većini slučajeva zauzima za pobačaj i zato smatra da trudna žena zapravo nikad ni nema slobodan izbor. ž

– U susretu s ljudima koji dvoje o vrijednosti o početku ljudskoga života, na prigovor o tome da je ono što katolička vjera uči zastarjelo i nerazumno, budite blagi u nastupu i odlučni u argumentiranju – pozvao je posjetitelje i svoje istomišljenike. Dodao je da sve ovo što je govorio potpisuju i kršćani koji nisu katolici – pravoslavci – jer mu je profesor s beogradskog teološkog fakulteta priznao da sve što stoji u prezentaciji može potpisati Srpska pravoslavna crkva.

Ustavni sud nakon ove je presude zatražio od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje pa će se možda ženama koje dvoje o pobačaju omogućiti bolja institucionalna podrška.

Nikola Leskovar

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.