Nakon Skuhalova motocikla, želja mu je oldtimer na četiri kotača Foto: Krešimir Đurić

Tko je Leonardo Sakač, šef ludbreške policije koji je ujedno i ljubitelj starina

| 20.8.2018. u 16:04h | Objavljeno u Aktualno

Za Leonarda Sakača, još uvijek relativnog “friškog” načelnika Policijske postaje Ludbreg, koji je na toj dužnosti lani od listopada, malo tko bi mogao reći da u garaži “skriva” motocikl marke BMW iz 1952., a u kući pištolj Luger P-08 iz II. svjetskog rata, namještaj iz Alt Deutsch razdoblja te raznorazne stare novčanice i kovanice iz praktički čitavog svijeta.

Ovog zaljubljenika u starine time je “zarazio” njegov otac još krajem 80-ih godina, poklonivši mu kao osnovnoškolcu novčanicu iz Libije. U godinama koje su uslijedile, sve je više povećavao svoju zalihu starih novčanica i kovanica, da bi prije 16 godina ispunio davnu želju i kupio oldtimer motocikl.

rsz_dsc_4923.jpg

- Član sam Oldtimer kluba Varaždin s kojima odlazim na razne oldtimer susrete i izlete u Češku, Mađarsku, Austriju, Njemačku... Naravno, koliko mi to posao dopušta. Ondje malo zaboravljam na posao, ondje nema policajaca pa nitko ne priča o poslu, i dobro je što se tamo mogu opustiti i uživati u nečemu drugome - kaže Leonardo.

Od kolega zaljubljenika u starine i oldtimere, kao što je i on sam, mnogo je naučio i o starome namještaju. Štoviše, u dijelu kuće jednu je prostoriju namjestio regalom, stolom i stolicama te trosjedom iz Alt Deutsch razdoblja koje je povoljno kupio prije 15 godina na zagrebačkom Črnomercu.

- Neki ne vole starinu, taj miris starog namještaja, no mene to veseli. Srećom, ni mojoj supruzi nije odbojan stari namještaj pa sam kutak kuće uredio po svojoj želji. Stol i stolce dao sam tapecirati, trosjed obnoviti, dok sam veliki regal sam renovirao. Sada taj namještaj dopunjavam ostalim sitnicama iz tog razdoblja, poput kristalne veze, svjetiljke.. Primjerice, za 20 godina staža “počastio” sam se zidnim satom, a za 25 godina staža planiram kupiti stolni sat s pripadajućim mramornim svijećnjacima. Onda ću barem znati kuda će novci otići - šali se Leonardo, koji često posjećuje i sajmove starina.

rsz_dsc_4960.jpg

Kako objašnjava, prije same kupnje treba se dobro informirati o stanju predmeta i odgovara li cijena koju prodavatelj želi njegovoj realnoj tržišnoj vrijednosti.

- Savjetujem se s prijateljima koji se time bave, ali i preko interneta putem kojeg danas možeš uistinu puno toga saznati. Tako sam se odlučio i na kupnju motocikla od Živka Skuhale...Bio je u odličnom stanju, renoviran, a i ja se danas nastojim dobro brinuti o njemu - ponosan je Leonardo.

Skrivena mu je želja i oldtimer automobil. Tada bi s njime na izlete mogli ići i supruga te 11-godišnji sin i šestogodišnja kćer.

A zašto načelnik ludbreške postaje kaže da djelatnici ondje funkcioniraju kao obitelj, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti