Tečaj o palijativnoj skrbi: Kako čovjeku s neizlječivom bolešću omogućiti život bez boli

Ljiljana Risek | 30.1.2017. u 08:50h | Objavljeno u Aktualno

Oko 170 liječnika, medicinskih sestara i tehničara i drugog stručnog i medicinskog osoblja te predstavnici brojnih stručnih ustanova i institucija protekli su petak u Trakošćanu sudjelovali u radu tečaja II. kategorije pod nazivom "Palijativna skrb u Varaždinskoj županiji". Skup je održan u organizaciji Djelatnosti za palijativnu skrb Doma zdravlja Varaždinske županije te uz potporu i pomoć Dvora Trakošćan i Općine Bednja, a pošto je odaziv premašio sva očekivanja, tečaj je, umjesto u prvobitno predviđenom prostoru Galerije dvorca, održan u Kongresnoj dvorani Julijana hotela Trakošćan.

Brojne okupljene sudionike pozdravila je članica Organizacijskog odbora skupa i voditeljica Mobilnog tima palijativne skrbi Varaždinske županije dr. Marija Kolačko te dipl. med. tech. Marina Golek Mikulić, također članica Organizacijskog odbora. Pozdravne riječi nazočnima uputili su i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Dražen Jagić, predstojnica Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu Milica Katić, izaslanik varaždinskog biskupa vlč. Andrija Kišiček (duhovnik u palijativi) te predstavnica Ministarstva zdravstva Sanja Predavec. U ime domaćina okupljene su pozdravili načelnik matične Općine Bednje Mirko Bistrović i ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić.

O tome koliki je interes izazvala ova tema svjedoči i podatak da su se skupu odazvali i predstavnici HZZO-a, Zavoda za hitnu medicinu RH te ravnatelji zavoda iz Koprivničke, Krapinske, Istarske, Zagrebačke i Varaždinske županije, predstavnici Zavoda za hitnu medicinu iz Varaždina, brojni djelatnici centara za stare i nemoćne, uključujući i Caritasov dom sv. Ivana Krstitelja u Ivancu, brojni liječnici specijalisti i sve druge strukture kojom svojom djelatnošću pokrivaju sektor palijativne skrbi.

- Glavna tema skupa bila je kako poboljšati odnos prema teško bolesnom čovjeku i produljiti mu život. Dakle, kako čovjeku pružiti svu moguću zdravstvenu, psihološku, socijalnu i duhovnu skrb kako bismo bolesnicima s neizlječivom bolešću ublažili bol i podigli kvalitetu života - naglasila je dr. Kolačko istaknuvši da od 1. listopada prošle godine i u Varaždinskoj županiji radi i funkcionira tim kojemu je cilj najtežim pacijentima na najbolji mogući način produljiti život, odnosno, omogućiti mu život bez boli.

- Drago mi je što su se skupu odazvali i predstavnici Istarske županije, koji su prvi počeli prakticirati ovakav sustav i čija su nam iskustva bila dragocjena - istaknula je dr. Kolačko te naglasila da će trakošćanski skup dati mnoge dragocjene preporuke za izradu Nacionalne strategije palijative u Hrvatskoj.

Kao domaćin ovog tečaja Trakošćan je izabran zato što je, objasnila je dr. Kolačko, Lujza Erdödy, osnivačica prvog hospicija kod Novog Marofa bila u rodu s trakošćanskim grofovima Drašković. Oni su, kao bogata plemićka obitelj, među ostalim, odgajali i obrazovali duhovnike, koji su neizlječivim bolesnicima davali duhovnu terapiju.
U radnom dijelu skupa cijelog su dana govorili brojni liječnici i drugi specijalisti za ovu tematiku. Skup je završio okruglim stolom na temu organizacije palijativne skrbi u Varaždinskoj županiji.

Označeno u
Galerija slika