Svjetski dan slobode medija: Hrvatska 74. po slobodi medija u svijetu

Varaždinske vijesti | 3.5.2017. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

Na današnji se dan 3. svibnja diljem cijelog svijeta obilježava Svjetski dan slobode medija.

Svjetski dan slobode medija proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija.

Obilježavanjem Svjetskog dana slobode medija upozorava se na svakodnevno kršenje slobode medija širom svijeta u obliku cenzure ili napada na novinare, urednike i izdavače.

- Nikada sloboda tiska nije bila u tolikoj opasnosti - upozoravaju Reporteri bez granica u izvješću za 2017. podsjećajući na napade na medije, lažne informacije, pritisak i trijumf moćnika.

Prema navedenom izvješću Hrvatska je od prošle godine pala 11 mjesta i 74. je po slobodi medija u svijetu te bilježi kontinuiran trend pada. Primjerice, 2014. bila je 58. Od zemalja u okruženju lošija je jedino Crna Gora koja je 106. na ljestvici. Sloboda tiska u teškoj je ili vrlo ozbiljnoj situaciji u 72 zemlje (na 180 popisanih), među kojima Kini, Rusiji, Indiji, gotovo svim zemljama Bliskog istoka, Srednje Azije i Srednje Amerike, kao i u dvije trećine afričkih zemalja.

Tisak je, prema tom izvješću, slobodan jedino u pedesetak zemalja Sjeverne Amerike, Europe, Australije i juga Afrike.