Svečanom sjednicom u Županijskoj palači obilježen Međunarodni dan civilne zaštite Foto: Varaždinska županija

Svečanom sjednicom u Županijskoj palači obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Varaždinske vijesti | 1.3.2019. u 14:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Međunarodni dan civilne zaštite obilježen je već tradicionalno svečanom sjednicom Stožera civilne zaštite Varaždinske županije u Županijskoj palači u Varaždinu. Pozdravivši sve, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin naglasio je kako Varaždinska županija proaktivno sudjeluje u izgradnji sustava civilne zaštite.

- Varaždinska županija poučena iskustvom iz katastrofalnih poplava konstantno podiže razinu spremnosti sustava civilne zaštite, a što se posebno očituje u zajedničkim vježbama operativnih snaga civilne zaštite. Tako je Županija nakon međunarodne vježbe obrane od poplava IPA FLOODS 2017.godine, krajem 2018. godine sudjelovala zajedno sa Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije, sa prijašnjom Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, na projektu „Sustav upravljanja u kriznim situacijama nove generacije“. Projekt se provodi u sklopu programa Znanost za mir i sigurnost (Science for Peace and Security), a financiraju ga NATO, Massachusetts Institute of Technology i Domovinska sigurnost SAD-a. U sklopu projekta u prosincu 2018. godine na Trakošćanu je održano osposobljavanje za 45 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite Varaždinske županije - rekao je Vugrin te dodao kako je protekla godina bila mirna te je stožer imao zapravo samo jednu operativnu koordinaciju a vezanu za povećanje vodostaja Drave kod Lovrečana u Općini Cestica.

- Naglasak treba staviti na prevenciju i važnost ulaganja u opremu, a sam Međunarodni dan civilne zaštite je potrebno obilježavati jer se s jedne strane zahvaljujemo svim članovima stožera na profesionalnosti i spremnosti da pomažu u kriznim situacijama, a s druge strane upoznajemo stanovnike županije o mjerama i aktivnostima koje provodimo kako bi se prevenirale moguće katastrofe - zaključio je Vugrin.

Stožer Varaždinske županije broji 24 člana. Osposobljavanje članova stožera civilne zaštite Varaždinske županije i čelnika lokalne i regionalne samouprave održano je krajem 2017. i početkom 2018. godine. Na osposobljavanju su bili upoznati sa propisima i svojim obvezama u sustavu civilne zaštite.

I voditelj Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, Danijel Bunić te Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina također su naglasili kako je Stožer civilne zaštite uvijek upoznati s svim aktualnostima te kako unutar stožera postoji jako dobra koordinacija i komunikacija.

Sjednici je prisustvovao i Ladislav Grđan, dugogodišnji djelatnik Hrvatskih voda i Centra za obranu od poplava, kojemu je uručena posebna zahvala za suradnju i pomoć u razvoju sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

010319_stozer_civilne_zastite_3.JPG