Svake tri do četiri sekunde jedna osoba umre od sepse! Foto: Ilustracija/Pixabay

Svake tri do četiri sekunde jedna osoba umre od sepse!

Varaždinske vijesti | 7.9.2018. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Svjetskog saveza za borbu protiv sepse, društva vođenog zdravstvenim profesionalcima iz cijelog svijeta, 13. rujna obilježava se Svjetski dan borbe protiv sepse.

Medicinske sestre Opće bolnice Varaždin i Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, organizirat će javno zdravstvenu akciju 8. rujna na Franjevačkom trgu od 11 do 13 sati, dijeljenjem brošura i promotivnih materijala o prvim simptomima i znakovima sepse.

Zajedničkim druženjem građani će se moći informirati i dobiti odgovore na svoja pitanja vezana uz sepsu. Uz dobru edukaciju, pravovremenim prepoznavanja i adekvatnim liječenjem posljedice sepse mogu se smanjiti.

Medicinske sestre koje rade u jedinicama intenzivne skrbi, ali i na drugim odjelima Opće bolnice Varaždin, neprestano rade na edukaciji „Zaustavimo sepsu“ te doprinose očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Obilježavanjem dana borbe protiv sepse pridružuju se akciji koja se provodi u gradovima diljem Hrvatske i žele potaknuti javnost na važnost tog problema kod nas i u svijetu.

Značajan je podatak da svake 3 do 4 sekunde jedna osoba umre od sepse. Svjetski podaci govore da 10 milijuna ljudi u svijetu umre od posljedica neke infekcije i da sepsa predstavlja drugi vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

Uz adekvatne mjere prevencije i javnozdravstvene akcije mortalitet se može umanjiti za 50 posto. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije u visoko razvijenim zemljama 30 posto pacijenata dobije bolničku infekciju, dok u manje razvijenim zemljama pojavnost je dva do tri puta veća.

Incidencija sepse je u drastičnom porastu u posljednjem desetljeću, a javnost je vrlo slabo upoznata s terminom sepsa i općenito njenim prvim znakovima i simptomima.

Potaknuto tim činjenicama Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) počelo je sa svojim aktivnim djelovanjem u borbi protiv sepse, odmah po pristupanju 2014. godine najvećoj organizaciji za borbu protiv sepse – Global Sepsis Alliance (GSA), te potpisivanja World Sepsis Declaration (WSD).

Unutar društva pokrenuta je kampanja „Zaustavimo sepsu“ koja ima za cilj povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi, te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse.

Opća bolnica Varaždin prepoznala je veličinu ovog problema te s priključila aktivno u kampanju. Članovi društva organizirali su predavanjima za zdravstvene djelatnike kako bi istaknuli problem sepse i ukazali na važnost pravodobnog liječenja.