Detalj s prošlogodišnjeg obilježavanja Dana oslobođenja Grada Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Sutra će biti obilježen Dan oslobođenja Varaždina i Dan hrvatskih branitelja

M.P./Varaždinske vijesti | 21.9.2017. u 14:38h | Objavljeno u Aktualno

U petak 22. rujna 2017. u Varaždinu će biti obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan hrvatskih branitelja Varaždinske županije.

Kao što su najavili varaždinski gradonačelnik i župan na konferenciji za novinare predstavljajući cjelokupan program proslave, na Kapucinskom trgu u petak će biti organiziran Taktičko-tehnički zbor s prikazom naoružanja Hrvatske vojske i policije od 9:30 do 15 sati.

S Kapucinskog trga poslije 9:30 sati krenut će i mimohod branitelja. U mimohodu će biti predstavnici ratnih postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Varaždina 1991. godine te postrojbe iz Varaždina koje su sudjelovale u Domovinskom ratu: postrojba PU Varaždinske, postrojba Specijalne jedinice policije RODA, Odreda Narodne zaštite Varaždin, 104. brigade Hrvatske vojske, 5. bojne 1. A brigade te postrojba 7. gardijske brigade PUMA. Uz njih, bit će i zastave te članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata.

U 10 sati bit će položeni vijenci kod Križa zahvalnosti kod crkve svetog Nikole. Vijence će položiti izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, ministra obrane i ministra branitelja, zatim izaslanstvo ministarstva unutarnjih poslova te grada Varaždina, varaždinske županije i braniteljskih udruga. Mimohod branitelja će nakon toga uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica doći na Trg kralja Tomislava gdje će biti održani prigodni govori i program ( ženska vokalna skupina Alegre ). Na trg će biti iznesena i velika hrvatska trobojnica, replika zastave kakva je izvješena na Kninsku tvrđavu 1995. godine i koja predstavlja simbol pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu. Za branitelje i sudionike proslave bit će organizirano druženje u atriju županijske palače.

Danas, u četvrtak u 17 sati polaganju vijenaca na varaždinskom groblju kod spomen križa braniteljima priključit će se i izaslanstvo Grada Varaždina u sastavu Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća i Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Iz Policijske uprave varaždinske obavještavaju građane kako će sutra, povodom obilježavanja 26. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije, u vremenu od 10 do 15 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske prezentirati policijsku opremu, tehniku i vozila.

Sve će se odvijati na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Označeno u