Stručni skup u Varaždinu: Koliko nam je dostupna primarna zdravstvena zaštita? Foto: Krešimir Đurić

Stručni skup u Varaždinu: Koliko nam je dostupna primarna zdravstvena zaštita?

| 14.4.2019. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana zdravlja u petak je u Županijskoj palači u Varaždinu održan stručni skup "Zdravlje za sve / Univerzalna zdravstvena zaštita - dostupnost primarne zdravstvene zaštite", koji su organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Varaždinske županije.

Investicije u zdravstvu

- U našoj županiji 96 posto stanovnika ima obaveznu zdravstvenu zaštitu, no lagali bismo kad bismo rekli da je ona na jednak način dostupna svima. Osim bolnica koje su smještene u gradovima, i primarna zdravstvena zaštita je slabije dostupna u ruralnim područjima pa Županija, kao osnivač Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo, ima odgovornost podići dostupnost primarne zdravstvene zaštite na višu razinu. Veliku ulogu u tome ima projekt "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji" koji provodimo već godinu dana, vrijedan 12,8 milijuna kuna, uz 85 posto sufinanciranja iz EU fondova. Naglasak je na ruralnim područjima te je 60-ak ambulanti već dobilo opremu vrijednu više od 8 milijuna kuna. To znači da ljudi iz, primjerice, Ivanca ili Bednje više neće morati ići u Varaždin, jer su ambulante opremljene digitalnim ortopanima, digitalnim RTG uređajima, novim uređajima za ultrazvuk, holterima tlaka, EKG holterima... Možemo reći da smo tim uređajima udvostručili kapacitete, a samim time i smanjili liste čekanja – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin, dodavši da se investira i u infrastrukturu pa se u Domovima zdravlja, kako bi bili dostupniji osobama s invaliditetom, ugrađuju pristupne rampe te podizne platforme i liftovi.

Spomenuo i da je trenutačno na specijalizaciji, financiranoj iz EU fondova, 14 liječnika specijalizanata primarne zdravstvene zaštite - sedam liječnika obiteljske medicine, tri pedijatra, tri ginekologa i jedan radiolog.

Na skupu su održana predavanja s područja obiteljske medicine, zdravstvene zaštite žena, zubozdravstvene zaštite i mentalnog zdravlja te je među predavačima bio i varaždinski ginekolog Davor Fara, koji se osvrnuo na opremljenost ginekoloških ambulanti.

- Možemo reći da smo sada u svojevrsnoj renesansi, jer smo u ambulanti dobili najmodernije UZV aparate i žene su izrazito zadovoljne budući da možemo obaviti preglede puno bolje nego prije. U ginekološkoj ambulanti u kojoj radim imamo oko 8.000 pacijentica, no nema pritiska, dobro su raspoređene i nema žalbi radi dugog čekanja – rekao je Fara.

Od obiteljske medicine do mentalnog zdravlja...

Ipak, na skupu se mogao čuti i podatak da, unatoč činjenici da je 96 posto stanovništva zdravstveno osigurano, postotak korištenja u zdravstvenoj zaštiti žena iznosi samo 33 posto, što znači da se velik broj žena kroz duže razdoblje uopće ne javi svom ginekologu i ne obave potrebne preventivne preglede.

Dr. Irena Stipešević Rakamarić, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije održala je predavanje "Mentalno zdravlje za sve u zajednici – mit ili mogućnost?", istaknuvši da je mentalno zdravlje jedan od vodećih prioriteta.

- Projekcije za 2030. godinu govore da će unipolarna depresija, kao najčešći poremećaj mentalnog zdravlja, biti vodeći uzrok morbiditeta i izgubljenih godina. Sve veći problem su i mentalni poremećaji djece i mladih. Svako 4. do 5. dijete ima određene poteškoće u mentalnom zdravlju. Kao Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti od 2010. do sada obuhvatili velik broj djece na području županije, godišnje nam se za pomoć javi oko 400 djece sa svojim roditeljima, i to zbog različitih problema u ponašanju, učenju ili raspoloženju, te kod nas dobe adekvatnu stručnu pomoć. Velik izazov nam je i mentalno zdravlje na radnom mjestu te želimo ostvariti suradnju s tvrtkama i ustanovama kako bi radnici bili što produktivniji, jer jedino zadovoljan radnik je i produktivan radnik. Cilj nam je povezati se i s onima koji brinu o gerontološkom zdravlju, s obzirom na to da su depresija i Alzheimerova demencija veliki problem kod osoba starije životne dobi – istaknula je Stipešević Rakamarić.

Dodala je nekoliko savjeta kako spriječiti ili ublažiti probleme mentalnog zdravlja.

- Okruženje u kojem živimo je svakako izvor stresa. Često ga ne možemo zaobići, ali ono što možemo na individualnoj razini je neutralizirati učinke stresa. To možemo postići kroz zdrav život, fizičku aktivnost, gajenje dobrih međuljudskih odnosa s kolegama na poslu ili, kod učenika, unutar razredne zajednice te njegovati socijalnu sferu, jer socijalne veze te raznovrsni i dobri društveni odnosi, kao i naš društveni angažman kojim kreiramo socijalni kapital je nešto što nam donosi i osobnu i općedruštvenu korist – savjetovala je.

U sklopu stručnog skupa, buduće medicinske sestre i tehničari svim zainteresiranima mjerili su tlak i razinu šećera u krvi.

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_01.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_04.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_05.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_06.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_08.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_09.JPG

zdravlje_za_sve_strucni_skup_varazdin_10.JPG