Štromar: S uvođenjem poreza na nekretnine ići će se ako sve bude u redu

VV/tportal.hr | 3.8.2017. u 16:52h | Objavljeno u Aktualno

V.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas je izjavio da će se ići s uvođenjem poreza na nekretnine ako će načelnici i gradonačelnici moći odraditi svoj dio posla i ako će to biti pozitivno za građane, prenosi tportal.

- Ukoliko je sve u redu, ukoliko će načelnici i gradonačelnici moći odraditi svoj dio posla i ukoliko će to biti pozitivno za građane - onda idemo s tim. Ukoliko će biti problema, moramo razgovarati na koji način promijeniti provedbene akte - rekao je Štromar novinarima.

Istaknuo je da tu temu zanima velik broj građana te da će se o tome u Vladi razgovarati idućih tjedana i mjeseci. Smatra da se još ima dovoljno vremena i da općine i gradovi pripremaju sve što treba za uvođenje tog poreza koji kreće od 1. siječnja iduće godine.

Usto, smatra kako su veće općine i gradovi spremni i imaju kapacitete odraditi taj posao, a probleme očekuje u manjim općinama s kojima će, kako je rekao, država morati komunicirati, posebno Ministarstvo financija.

Na pitanje hoće li građani uvođenjem poreza za nekretnine i građevinske rente imati manje troškove od dosadašnjeg plaćanja komunalne naknade, Štromar je odgovorio kako očekuje da će većina građana plaćati manje.

- Većini građana troškovi neće biti viši, zavisi o samoj cijeni procijenjene nekretnine. No, mislim da će većina građana plaćati manje - rekao je.