Štromar o JPP-u: "Što je učinio župan Čačić sve ove godine? Odgovor je – baš ništa"

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.4.2019. u 09:36h | Objavljeno u Aktualno

- Što je učinio župan Radimir Čačić sve ove godine da bi riješio problem JPP-a koji je sam stvorio? Odgovor je – baš ništa - kažu iz HNS-a, dodajući da je spor, a za koji je stigla nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu, 2015. i 2016. godine pokrenuo Predrag Štromar kad je bio župan. Navode i da je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar osigurao trajno rješenje za JPP, kojim će se Varaždinskoj županiji u narednom razdoblju, odnosno do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna te je bio u pravu, a osim toga, zajedno s ministricom Divjak ispravio je nepravdu te Varaždinska županija više nikad neće morati strepiti od neisplate obveza od strane države.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Drago mi je da je napokon ispravljena nepravda prema Varaždinskoj županiji i da smo zakonski osigurali trajno rješenje prema kojem će se isplatiti 274 milijuna kuna, što je učinio župan Radimir Čačić sve ove godine da bi riješio problem JPP-a koji je sam stvorio? Odgovor je – baš ništa – rekao je Predrag Štromar. Podsjećamo i na kronologiju događaja oko JPP-a koja je dovela do neispunjavanja obveza od strane države i dovela općine i gradove u nepovoljan položaj pod teretom dugovanja koja su im nametnuta od nekadašnjeg i sadašnjeg župana Radimira Čačića. Radimir Čačić, kad je bio župan u prethodnom mandatu, dogovorio je s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji 2006. godine, ali taj dogovor nije ostvaren. Nisu stvoreni nikakvi zakonski okviri, a država nije preuzela obvezu sufinanciranja. Nakon toga nametnuto je gradovima i općinama sufinanciranje od 20 % za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru s privatnim partnerom, pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda. Radi se financiranju od 31,5 milijun kuna godišnje, a na općine i gradove je prebačeno oko 8 milijuna kuna. Kao prvi potpredsjednik vlade, Čačić nije učinio ništa kako bi država preuzela svoju obavezu te time pomogla u vraćanju nagomilanih dugova županije, kao i pomogla u realizaciji novih projekata. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali su 2013. godine, kada Čačić nije više bio u Vladi, Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

Međutim, tadašnji ministar Željko Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova niti su za to stvoreni zakonski okviri. Obveza države dakle nije nigdje bila zakonski regulirana, te je dolaskom ministra Predraga Šustara jednostavno prekinuto sufinanciranje potpisano u Sporazumu, a ministar je tvrdio kako Sporazum nema zakonsku težinu niti država ima obvezu.
Zatim je Predrag Štromar kad je bio župan pokrenuo spor protiv države ne bi li se neisplaćene obveze nadoknadile. Kad je došao na mjesto potpredsjednika Vlade, Štromar je pokrenuo inicijativu da se stvori trajno rješenje, kako bi se Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, te Gradu Koprivnici, vratila zaostala sredstva, te kako se više nikad ne bi dogodilo da se obveze ne podmiruju od strane države. Osobno si je zadao zadatak da će naći trajno rješenje, i našao je.

Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osigurava se trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova, a u novom izmijenjenom zakonu su uključene obveze sufinanciranja objekata izgrađenih po modelu JPP-a. Navedeni Zakon je izglasan u Saboru. Potom je Vlada na svojoj sjednici donijela odluku za preuzimanje dugoročnih obaveza na teret državnog proračuna.
Varaždinskoj županiji isplatit će se 274 milijuna kuna i to do 2038 godine. Ono što nije osigurao ministar Jovanović koji je potpisao Sporazum, sada osigurava ova Vlada i to u resoru Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak. Ministrica Divjak osigurala je sredstva u svom ministarstvu u prijedlogu proračunu za 2018. godinu, a ova Vlada je prihvatila, uputila u Sabor i napravila je ono što ni jedna do sad nije – Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad Koprivnica dobivat će sredstava (55 % od godišnjih obaveza) svake godine do kraja trajanja Ugovora s privatnim partnerima" kažu iz HNS-a.

Označeno u