Što nam o "povratku zime" govori pučka meteorologija Foto: ilustracija

Što nam o "povratku zime" govori pučka meteorologija

I.D./Varaždinske vijesti | 20.4.2017. u 08:59h | Objavljeno u Aktualno

Uz jak sjeverni vjetar i pahulje snijega koji su nas "vratili" u zimu, zanimljivo je provjeriti što nam o ovakvim vremenskim (ne)prilikama kaže pučka meteorologija.

Kako doznajemo od Tibora Martana, dipl. etnologa, pretkazivanje vremenskih prilika pomoću procjene vremenskih prilika pojedinih dana i njihova projekcija na druge dane ili duži vremenski period u godini česta su pojava u tradicijskoj kulturi.

- U usmenoj predaji tako možemo pronaći na brojne izreke o vremenu. Sadašnje vremenske prilike može najbolje opisati izreka s područja Kamene Gorice kod Novog Marofa. Izreka glasi: Božić na drvocepu, Vuzem v zapečku! Tumačenje izreke bilo bi sljedeće: ako za Božić bude lijepo i toplo vrijeme bez niskih temperatura i mraza te se Božić može provesti vani na otvorenom, tj. drvocepu, istaknutom mjestu na seoskom dvorištu gdje se osim pripreme drva za ogrjev običavalo okupljati i družiti, onda će Uskrs odnosno uskrsno vrijeme biti upravo suprotno, vrlo hladno s niskim temperaturama i mogućim snijegom. Prisjetimo li se da je prošli Božić bio relativno topao i bez snijega, možemo pretpostaviti da i danas, usprkos brojnim nastalim klimatskim promjenama, pučka meteorologija može predvidjeti vremenske prilike - kaže T. Martan.

- Valja spomenuti da se hladnije vrijeme može očekivati sve do polovice svibnja, odnosno do blagdana svete Sofije, 15. svibnja. Svetu Sofiju te svece Servacija, Bonifacija i Pankracija koji prethode njezinu blagdanu, narod naziva mržljakima ili ledenim svecima zbog toga što se oko njihova goda, odnosno blagdana može pojaviti kasni mraz pa i snijeg - podsjeća Martan koji je zapisao i protumačio ovu narodnu izreku i vjerovanje u ledene svece prema kazivanju Tereze Kerep iz Kamene Gorice.

Podsjetimo da nam vremenska prognoza za danas najavljuje oblačno i hladno vrijeme, uz jak, na sjeveru zemlje na udare ponegdje i olujni vjetar sjevernih smjerova. Nakon jutarnje temperature oko 2-3°C, najviša dnevna očekuje se između 5 i 9°C. Prema prognozi Crometeo tima, petak nam donosi nešto mirnije vremenske prilike. Bit će uglavnom suho i djelomično sunčano, a vjetar će oslabjeti i prestati. Vedrina i slabljenje vjetra nažalost donose opasnost od jutarnjeg mraza, ne samo u Gorskom kotaru i Lici nego mjestimice i u nizinama. Tijekom dana će malo zatopliti uz najvišu temperaturu između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva. Navečer će opet brzo zahladiti pa je mraz moguć i u noći na subotu.

Ne smijemo zaboraviti kako je i prošle godine u ovo vrijeme kasni proljetni mraz i niska temperatura donijela mnogo štete voćarima i vinogradarima.