ŠTO I KAKO DALJE: Nedostatak prostora prepreka za daljnji razvoj Sveučilišta i fakulteta?

| 25.3.2019. u 18:55h | Objavljeno u Aktualno

Muke s prostorom već godinama imaju Sveučilište Sjever i FOI, koji želi izgraditi urbani kampus na lokaciji nekadašnje Glazbene škole. Rektor Sveučilišta Sjever potvrdio nam je da su i dalje zaintersirani za prostore u vojarni u Optujskoj ulici, no to neće trajno riješiti potrebe za prostorom najmlađeg hrvatskog sveučilišta.

- Sveučilište Sjever je donijelo odluku da moramo ići na novu lokaciju jer na postojećoj više nemamo dovoljno kapaciteta za daljnji razvoj. U tom smislu objekti u bivšoj vojarni u Optujskoj su nam zanimljivi, no to će samo kratkoročno riješiti naše prostorne probleme. Dugoročno, trebamo drugi prostor s obzirom na postojeći broj studijskih programa, ali i nove koje planiramo pokrenuti. Već smo uputili Gradu Varaždinu zahtjev da se razriješe trenutni problemi oko vlasništva prostora između zgrada Sveučilišta Sjever. Nama vlasništvo ne treba, dovoljno nam je pravo građenja kako bismo tu izgradili još jednu zgradu. Dugoročno razmišljamo i o drugim opcijama, među kojima je i prostor uz Dravu – rekao prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Još prije nekoliko godina Sveučilište Sjever ukazivalo je na problem nedostatka prostora. Tada se razgovaralo o dodjeli objekata u bivšem vojnom kompleksu u koji su u prosincu 2018. stigle “Pume”. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je kako je još 2016. godine predloženo da država Sveučilištu Sjever ustupi svoje zemljište i prostor u dijelu bivše vojarne. Sveučilšte Sjever je trebalo precizirati svoj zahtjev te ga poslati Ministarstvu državne imovine, što se međutim nije dogodilo.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...