Stigao toplinski val, izbjegavajte boravak na suncu Foto: ilustracija

Stigao toplinski val, izbjegavajte boravak na suncu

Varaždinske vijesti | 8.7.2017. u 14:11h | Objavljeno u Aktualno

Toplinski val zahvatio je i Hrvatsku pa temperature rastu sve više iznad 30°C i na varaždinskom području.

Meteorolozi su nam za danas najavili pretežno sunčano i vruće vrijeme, s temperaturom do 35°C, no upozoravaju na mjestimične lokalne pljuskove i grmljavinska nevremena. Temperatura zraka će sutra još više porasti. Prevladavat će sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće. U drugom dijelu dana porast naoblake sa zapada, a kasno poslijepodne i navečer u unutrašnjosti ponegdje može biti pljuskova i grmljavine, ponajprije u zapadnim krajevima, javalja Državni hidrometeorološki zavod. Najniža jutarnja temperatura većinom od 17 do 22, na Jadranu između 22 i 26 °C, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 37 °C. Prema trenutnim meteorološkim prognozama, toplinski će se val nastaviti i početkom sljedećeg tjedna.

Kako piše hrt.hr, Meteoalarm je izdao upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala, dok različiti stručnjaci napominju da ekstremi postupno postaju "normalni" te se za njih treba pripremati bez panike i senzacionalizma.

Opreza nikad dovoljno, pa liječnici preporučuju rashlađivanje tijela i pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, osobiti djeci, trudnicama, starijim osobama i srčanim bolesnicima te tuširanje i lagano odijevanje.