Prof. Stanko Uršić na tribini kod kapucina: Svjesno stvaranje smeća je zločin i grijeh Foto: Krešimir Đurić

Prof. Stanko Uršić na tribini kod kapucina: Svjesno stvaranje smeća je zločin i grijeh

D.P./Varaždinske vijesti | 23.3.2017. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždin je u posljednje vrijeme poznatiji po smeću, no po kulturi i to je zabrinjavajuće - kazao je fra Mirko Kemiveš, župnik iz Kapucinskog samostana najavljujući predavanje dr. sc. Stanka Uršića koji je u srijedu 22. ožujka gostovao na korizmenoj tribini varaždinskih Kapucina.

Ekološko obraćenje

Profesor Uršić, inače umirovljeni fizikalni kemičar govorio je o tome kako provesti u praksu encikliku pape Franje o ekologiji “Laudato si“ i to u gradu koji je zatrpan smećem.

- Pitanje stvaranja smeća je pitanje stvaranja kaosa, a kaos se protivi naravi Božjeg stvorenja. Ako je Bog ljubav, onda smo mi njegova narav, jer je čovjek na sliku Božju i tada ta slika Božja stvara nered i kaos. Zbog toga je smeće golemo zlo, a svjesno stvaranje smeća kada čovjek to ne mora raditi, sigurno je vrsta zločina, ne samo ekološkog, već i svakakvog drugog. Papa Franjo kaže da je to grijeh i poziva cijelu Crkvu na ekološko obraćenje – kazao je prof. dr. sc. Stanko Uršić koji smatra kako bi se učenike koji se pripremaju za sakrament Svete Potvrde trebalo kod ispovijedi upoznati i s popisom ekoloških grijeha.

Kako bismo mogli pametno djelovati, prvi korak je razlikovati otpad i smeće. Jer, kako tvrdi Uršić, otpad nije smeće.

- Komunalni otpad je ostatak tvari iz stvari u komunalnom životu, a smeće je kad se ti ostaci tvari iz stvari pomiješaju. Taj čin, po svojim posljedicama i nepovratnosti, usporediv je s ubojstvom čovjeka. To je zlo koje se ničim više ne može sanirati. Isto je s otpadom kada ga nepovratno pretvorimo u smeće i onda se njime manipulira – kazao je Uršić koji za varaždinske bale kaže da su smeće i time i nerješiv problem.

Angažman kršćana

- Smeće je problem koji se može samo ublažiti, ali u principu smeće ne bi trebali niti stvarati. Rješenje problema otpada i smeća nešto što se zove dosljedno ekološki zasnovan sustav za gospodarenje komunalnim otpadom. Takav sustav omoguće da nema smeća i da nema potreba za deponijama, uklanjaju se zdravstveni i ekološki negativni učinci, a otvara se velik broj održivih radnih mjesta - zaključio je Uršić te poručio kako je potrebna je društvena i politička akcija te angažman kršćana u politici i društvenom djelovanju. 

Označeno u