"Čim netko zapjeva, ZAMP odmah skače i naplaćuje"

vv | 21.10.2016. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno

Skup potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od HDS-a i ZAMP-a, koji su na čakovečkom Franjevačkom trgu najavili ove subote KUD Mihovljan i Ogranak Matice hrvatske Čakovec, a u 10 sati pridružit će im se i društva iz Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske, posljedica je nenamjerne pogreške koja se dogodila stručnoj službi Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) te njezinom (pre)revnom radu, ali i nepoznavanja Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji je donijet prije dvije godine. To se moglo zaključiti nakon sastanka u Čakovcu gdje su se u srijedu našli  glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec, pravnica u ZAMP-u Romana Večerić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivan Pranjić i predsjednik KUD-a Mihovljan dr.sc. Predrag Kočila.

- Skup će se održati bez obzira na sve, odnosno današnji sastanak tijekom kojeg smo razjasnili neke stvari. Hoćemo čuti glas ljudi i naroda da bi mogli dalje razgovarati s predstavnicima ZAMP-a jer i njima je interes štititi kulturne običaje i baštinu, iako smo stekli dojam da ZAMP samo ubire novac i harači, rekao je Kočila.

ZAMP, kako je upozoreno, uz sudski progon nameće naplatu izvođenja svih glazbenih djela, bez obzira je li riječ o kompozicijama članova nekog društva ili djelima koja s tim društvom nemaju nikakve poveznice, kao što su djela pučke tradicijske kulture, domaća i strana glazba bilo koje vrste i djela nepoznatih autora.

- HDS se prema sveukupnoj glazbenoj ostavštini postavlja kao vlasnik autorskih prava, namećući izvođačima, odnosno priređivačima izvedbi,  neshvatljivo visoke dadžbine. Najveću štetu od ovoga imaju kulturna društva koja njeguju i promiču tradicijsku glazbu čuvajući je od zaborava i propadanja. HDS i njegova služba ZAMP sudskim tužbama nameću čak i samim autorima plaćanje javne izvedbe vlastitih kompozicija. Sve to omogućuje im ovaj apsurdni zakon čiju izmjenu Skupom potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od HDS-a i ZAMP-a želimo pokrenuti, objašnjeno je.

KUD Mihovljan, kako je ukazao prof. Pranjić, dobio je uplatnicu od 1.250 kuna za svoje nastupe na kojima su izvodili narodne popijevke, a ogranak Matice za izvođenje Žgančeve glazbe na promociji knjige o međimurskoj pučkoj glazbi.

- Naišli smo na razumijevanje predstavnika ZAMP-a, tako da se neće naplaćivati glazba na promociji knjiga, zatim ona na crkvenim proštenjima, školskim i neprofitnim priredbama, naglasio je Pranjić dodavši da su još neka pitanja otvorena, poput produljenih licenci.

Naglasivši kako su ih uvjerili da će suradnja biti bolja, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu priznao je da su organizatori prosvjeda na sastanku dodatno informirani o stvarima koje im nisu bile poznate, odnosno nastalih nesporazuma.

-U jednoj školi ove godine nisu htjeli održati priredbu jer su lani dobili uplatnicu od ZAMP-a. Stvorilo se ozračje straha, odnosno bojazni od nastupa i da netko neće nakon njih zapjevati neku autorsku stvar i eto ti odmah ZAMP-a koji kao da je Gestapo. Netko zapjeva, a on odmah skače i naplaćuje. No, uvjerili su nas da nije tako, rekao je Kočila naglašavajući da nitko ne traži da se ne plaća izvođenje autorskih djela, već izvođenje izvornih djela, bez poznatog autora.

Izražavajući žaljenje što je skup zakazan prije dijaloga, Marčec je naglasio da je HDS ZAMP-a stjegonoša čuvanja običaja kao i KUD-ovi, pa ne bi smjeli doći u konflikt, pogotovo ne u Međimurju koje ima najviše KUD-ova i sličnih udruga.

- No tamo gdje ih je najviše, najviše je i problemčića.  Izvođenje izvorne narodne glazbe se ne naplaćuje, osim ako nije u aranžmanu i koreografiji poznatog autora koji dobiva tantijeme, upozorio je Marčec dodavši da im se potkrala jedna greškica kod KUD Mihovljan koji će, kao i ostali KUD-ovi, za 300 kuna godišnje imati mogućnost prirediti do tri nastupa.

Označeno u