Darko Jurčec, Darko Dragičević i Siniša Brkinjač su među kandidatima koji su se prijavili za načelnika policije

Sedam kandidata za načelnika PU varaždinske o kojem odlučuje - nekadašnji!

| 15.8.2017. u 09:45h | Objavljeno u Aktualno

Čak sedam prijava stiglo je na interni oglas Ministarstva unutarnjih poslova za radno mjesto načelnika Policijske uprave varaždinske. Među njima su prijave još uvijek aktualnog načelnika Darka Jurčeca, voditelja Službe policije PU varaždinske Darka Dragičevića te voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova PU varaždinske Siniše Brkinjača.

”Policiju otvorili građanima”

Jurčeca je, podsjetimo, na tu dužnost u rujnu 2012. godine imenovao tadašnji SDP-ov ministar Ranko Ostojić, a temeljem prijedloga tadašnjeg glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića.

- U mom dosadašnjem mandatu nije bilo događaja koji su u značajnijoj mjeri remetili stanje sigurnosti građana. Dakle, nije bilo teških ubojstava koje nismo riješili, nije bilo teških razbojništava koje nismo riješili, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Sva kaznena djela teže naravi su manje-više riješena, dok su u lokalnoj samoupravi formirana vijeća za prevenciju s kojima jako dobro surađujemo - ukratko je naveo Jurčec osvrćući se na proteklo razdoblje u kojem je na trenutke bilo iznimno burno, posebice kada su se pred kamerama privodili političari, poduzetnici i ostali.

Ukoliko će ponovno biti izabran za načelnika PU varaždinske, najavljuje da će mu ponovno biti cilj stabilno stanje sigurnosti.

- To je mislim cilj svake osobe koja će voditi policijsku upravu. Usto, tu je i daljnji prodor u tamnu zonu kriminaliteta, ali i omogućavanje kvalitetnijeg života i sigurnost građana - naglasio je Jurčec, dodavši da se policija treba još bolje otvoriti prema građanima, a korak prema tome učinjen je za vrijeme njegova mandata.

Prijava na dva mjesta

I Darko Dragičević, voditelj Službe policije PU varaždinske, prijavio se za načelnika PU varaždinske, ali i za načelnika PU međimurske. Iz te je policije, naime, prije nekoliko godina prešao na radno mjesto u PU varaždinskoj.

- Kandidirao sam se za načelnika dvije policijske uprave koje najbolje poznajem i u kojima sam odradio radni staž. One imaju sličnu problematiku te mislim da im mogu ponuditi mnogo svog znanja i iskustva - kratko nam je rekao Dragičević.

Siniša Brkinjač, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova PU varaždinske, kazao nam je pak kako je on, od svih koji ispunjavaju uvjete za načelnika policijske uprave, jedini među njima od prvih dana u policiji, premda ne zna tko se točno javio na natječaj.

- Počeo sam od policajca pa naviše. Ostali nisu prošli to sve, već su došli kasnije, i to na viša radna mjesta - ukazao je Brkinjač.

Iako se u kuloarima spominje kako su se za načelnika PU varaždinske prijavili i voditelj Odjela za tehniku PU varaždinske Božidar Plantak, zamjenik načelnika PU varaždinske Darko Blaži te načelnik Policijske postaje Varaždin Krešo Bosak, Bosak je to odmah opovrgnuo, dok je Blaži rekao kako “zasad nema ništa za reći”, ne navodeći konkretno je li i on među kandidatima za načelnika budući da se i 2012. kandidirao za to radno mjesto.

Odluku donosi Vitez

Iz Odnosa s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova nisu nam mogli dati imena sedmorice kandidata prijavljenih na natječaj, budući da se još utvrđuje zadovoljavaju li svi formalne uvjete natječaja.

- Oni koji zadovoljavaju uvjete, bit će pozvani na testiranje 17. kolovoza, koje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina, a potom će javno biti objavljeno tko će od njih biti pozvan na intervju. Na njemu će se pak utvrditi interesi, profesionalni ciljevi i motivacija za rad te stečeno radno iskustvo i rezultati - pojašnjeno nam je u MUP-u.

Intervjui će se održati od 21. do 25. kolovoza, a povjerenstvo će temeljem rezultata testiranja i provedenog intervjua napraviti rang listu i dostaviti je glavnom ravnatelju policije. On ministru zatim predlaže kandidata za imenovanje, no prije podnošenja prijedloga mora, sukladno Zakonu o policiji, zatražiti i mišljenje Županijske skupštine.

Ipak, ravnatelj policije nije dužan ministru za novog načelnika policijske uprave predložiti prvog na listi s najviše ostvarenih bodova. Češće je bilo znatno važnije tko je bliži aktualnoj vlasti. Hoće li to ili ipak rezultati biti odlučujući i u slučaju izbora novog načelnika PU varaždinske, posebice ako u vidu imamo i činjenicu što je v.d. glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, bivši načelnik PU varaždinske, saznat ćemo do kraja ovog mjeseca.