Neven Bosilj, Alen Kišić i Krešimir Šalig

SDP će na NO Varkoma tražiti raspravu o povjerenju direktoru

Martina Pižeta | 15.12.2016. u 10:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Neven Bosilj i Krešimir Šalig, dvojica SDP-ovih članova u nadzornom odboru Varkoma, na idućoj će sjednici NO zatražiti raspravu o povjerenju direktoru Vladi Vlašiću (HNS).

Najavio je to na jutrošnjoj sjednici predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić.

- Prvi razlog tome je sam rezultat Varkoma. Naime, iako je tvrtka ove godine u plusu od 2,6 milijuna kuna, iz konsolidiranog je izvješća vidljiv minus od 1,4 milijuna kuna. Razlog tome je manjak koji je ostvarila tvrtka-kćer Aquatehnika. Ako je u toj tvrtci SDP-ov direktor snosio odgovornost jer rezultat nije dobar, isto očekujemo i u Varkomu - poručuje Kišić.

Drugi je razlog pitanje odgovornosti zbog nadoknade 550.000 kuna žaliteljima u postupku javne nabave za izvođenje radova u projektu Aglomeracije, dok je treći razlog kašnjenje i ugroženost projekta.

- Ako projekt Aglomeracije kasni, postoji i mogućnost plaćanja visokih penala. Naši će članovi upozoriti na to i zatražiti raspravu o povjerenju direktoru Varkoma. Vidjet ćemo hoće li ostali članovi NO to i prihvatiti - istaknuo je Kišić.

Šalig i Bosilj su, dodao je, izuzetno kompetentni za članstvo u NO. Šalig je dipl. ing. elektrotehnike, a Bosilj doktor znanosti i obojica u međunarodnim tvrtkama rade na brojnim projektima te mogu procijenjivati tijek projekata. Po njima, projekt Aglomeracije ne ide kako bi trebao.

Šalig je pojasnio zašto pitanje povjerenja direktoru nije potegnuto još na sjednici NO prije 15 dana.

- Na prošloj sjednici nisu se donosile nikakve odluke već je NO dobio informaciju o poslovanju Varkoma, projektu Aglomeracije te o provedenim natječajima. Nisu se donosile odluke već su nam dane informacije. Štoviše, za projekt Aglomeracije dobili smo nepotpunu dokumentaciju te smo Bosilj i ja zatražili njenu dopunu. Brine nas što još nismo primili dokumentaciju, a još nije niti sazvana nova sjednica NO iako je to bilo dogovoreno - rekao je Šalig.

Bosilj je pak mišljenja kako menadžment nije na visini zadatka da vodi najveći infrastrukturni projekt čija je vrijednost gotovo milijardu kuna.

- Taj projekt može biti veliki zamašnjak građevini i poduzetništvu no on je po mom mišljenju ugrožen. Na prošloj sjednici na 12 stranica dobili smo samo power point prezentaciju, a iz izjava direktora se vidi da su svjesno išli u odabir ponuditelja iako su znali da i oni imaju određene nedostatke. Sada je nastala šteta od 550.000 kuna, a budući da je tvrtka u vlasništvu JLS, javnim se novcem trebalo gospodariti na kvalitetniji način. Usto, s 1. 1. na snagu stupa novi Zakon o javnoj nabavi te će sva dokumentacija morati biti preuređena. Mislim da smo izgubili glavnu građevinsku sezonu za početak radova - istaknuo je Bosilj dodavši da se i sa zakašnjenjem ide u prodaju Aquatehnike.

- Ovo su vrlo vrijedni projekti no menadžment nije na visini zadatka. Varkom nema organizaciju koja podupire ovaj projekt. U tvrtci postoji odjel za vođenje projekata sa šest ljudi koji se spremaju voditi projekt Aglomeracije, no njima je to kao da idu graditi jednu ulicu. Varkom se mora preustrojiti i preuzeti moderne menadžerske tehnike koje ne podcjenjuje rizike u ovom projektu - poručio je Bosilj.