Savez Alpe-Adria: Čačić najavio osnivanje udruge za intenzivnije korištenje EU fondova

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Savez Alpe-Adria: Čačić najavio osnivanje udruge za intenzivnije korištenje EU fondova Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija, predsjedateljica Vijeća Saveza Alpe-Jadran, bila je domaćin radionice Saveza Alpe-Jadran koja je u Županijskoj palači u Varaždinu održana jučer. Na radionici su sudjelovali koordinatori regija članica i predstavnici tematskih kontaktnih točaka Saveza.

Prvi put će Savez Alpe – Adria dobiti strateški dokument za razdoblje do 2030. godine u kojem će biti definirana područja suradnje regija - članica iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Prijedlog strategije, o kojem se raspravljalo na radionici u Varaždinu, izrađen je na inicijativu Varaždinske županije i predsjednika Saveza Radimira Čačića.

alpe_adria_radionica_rujan_2018_4.JPG

- Da Savez Alpe – Jadran treba biti vidljiviji u Europi i među građanima, te da u značajnijoj mjeri trebamo koristiti EU fondove, jedan je od zaključaka provedene analize razvojnih strategija regija - članica. Osobno vidim veliki potencijal u korištenju EU fondova, koji mogu pomoći da ostvarimo postavljene ciljeve. Varaždinska županija će osnovati Udrugu za međunarodnu suradnju Alpe – Adria kao pilot-projekt za intenzivnije korištenje EU fondova, a sve članice su dobrodošle  – istaknuo je predsjednik Saveza Čačić.

Dogovorena je zajednička prijava projekta na sljedeći program „Europa za građane“, a članice su se složile da će dio proračuna i dalje biti namijenjen organizacijama civilnog društva, ustanovama, javnim tijelima i ostalim dionicima koji će se prijavljivati za financiranje iz zajedničkog proračuna. Međutim, prije toga će se utvrditi novi način raspisivanja natječaja i evaluacije projekata, koji će biti usklađen s razvojnim prioritetima ovog geografskog područja.

Prije same radionice župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera, a glavne teme razgovora bile su donošenje strateškog dokumenta Saveza na razdoblje do 2030. godine, koji će formalno usvojiti svi članovi Vijeća Saveza na konferenciji povodom 40. godišnjice suradnje na alpsko-jadranskom području, i rješavanje pravnog statusa Saveza. Glavni tajnik Pseiner pohvalio je dosadašnji rad Varaždinske županije i zahvalio na poduzetim koracima u transformaciji rada Saveza.

alpe_adria_radimir_cacic_thomas_pseiner.JPG

Podsjetimo, u studenom prošle godine župan Čačić preuzeo je predsjedanje Savezom, te je time Varaždinska županija postala prva hrvatska županija koja predsjeda ovom organizacijom. Članice su austrijske regije Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarska regija Vas, slovenske općine okupljene u Skupnost občin Slovenije, te hrvatske županije Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

alpe_adria_radionica_rujan_2018_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.