FOTO Sada je i službeno: Vojska se 2018. vraća u Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO Sada je i službeno: Vojska se 2018. vraća u Varaždin

| 24.3.2017. u 10:44h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska vojska iduće se godine vraća u Varaždin. Danas je to i službeno potvrdio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prilikom obilaska vojarne Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici u Varaždinu. Pritom je u dogovoru s predstavnicima Grada i Županije odlučeno da će sjeverni dio ogromnog kompleksa pripasti vojsci, a južni dio Sveučilištu Sjever.

- Vojnici s ovog područja dali su ogroman doprinos u obrani domovine. Pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“ i 4. gardijske brigade stalno su skupa djelovali i vrijeme je da se pripadnici bojne „Puma“ koji su sada u Našicama vrate u Varaždin - izjavio je Krstičević.

U Varaždin bi se, dodaje, vratila bojna od 500 do 700 vojnika, a razlozi za povratak su kako sigurnosni tako i gospodarski.

- Bit će od pomoći lokalnoj zajednici po pitanju eventualnih elementarnih nepogoda, a njihov će povratak istovremeno donijeti i uštede jer neće svakodnevno morati putovati na posao u Našice ili Karlovac - naveo je ministar obrane.

Međutim, nije želio navoditi koliko bi stajala eventualna obnova derutnih zgrada u Optujskoj ulici iz kojih je vojska otišla 2003. godine.

- Neki prostori u kojima vojnici danas žive u lošijem su stanju nego ovaj prostor. Sve ćemo povezati kako bi bilo u funkciji nacionalne sigurnosti i odgovornog odnosa prema proračunu. Strateški je interes da vojska bude u Varaždinu, Vukovaru, Sinju i Pločama. Cilj ove Vlade nije militarizacija društva već odgovorno građenje sigurnosnog sustava Hrvatske - poručio je Krstičević.

Varaždinski župan Predrag Štromar složio da se bi povratak vojske značio mnogo za sigurnost i gospodarstvo čitavog sjevera Hrvatske, a na novinarsko pitanje zašto se proteklih desetak godina bolje nije brinulo o stanju kompleksa, odgovorio je da on nije gradonačelnik.

- Očito smo loše čuvali, no takav je bio ugovor potpisan s bivšim gradonačelnikom. Ugovor je bio o čuvanju kompleksa i nismo smjeli ništa investirati. Ipak, brinulo se o kompleksu kako ne bi bilo i gorih devastacija. No, dio je bio devastiran i prije nego smo kompleks dobili na čuvanje - napomenuo je Štromar, dok je predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet napomenuo da će novi saziv vijeća morati mijenjati Generalni urbanistički plan (GUP) kako bi se riješilo pitanje vlasništva nad objektima obzirom da bi dio pripao Sveučilištu Sjever.

Saborski zastupnici Robert Podolnjak i Anđelko Stričak također su suglasni s povratkom vojske u Varaždin pri čemu Stričak podsjeća da to zagovara već mjesecima.

- Legendarne „Pume“ vratit ćemo gdje im je i mjesto, u Varaždin, jer su odavde krenuli u oslobađanje domovine. To su sentimentalni razlozi, dok je drugi razlog gospodarski. Tu će boraviti od 500 do 700 vojnika koji će ovdje trošiti plaću što znači mnogo za gospodarstvo, a treći je razlog sigurnosni. Imali smo prije nekoliko godina poplave i osim dobrovoljnih vatrogasaca, nitko od civilnog stanovništva nije mogao uskočiti u pomoć - primijetio je Stričak.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" Robert Puja napomenuo je kako u Našicama radi 150 naših ljudi.

- Dolje odlaze u ponedjeljak i vraćaju se u petak, a tamo su unajmili stanove i žive kao podstanari. Jedva čekaju da se vrate u Varaždin - rekao je Puja dodavši da je njihov povratak planiran za jesen iduće godine.

- Ovdje će se morati dosta uložiti, a morat će se sagraditi i neki objekti poput benzinske crpke za borbena vozila, poligon…- napomenuo je Puja.

Galerija slika