Rezultati policijske akcije: Roditelji se ne brinu o sigurnom prijevozu djece! Foto: VV arhiva/Ilustracija

Rezultati policijske akcije: Roditelji se ne brinu o sigurnom prijevozu djece!

M.P./Varaždinske vijesti | 22.9.2016. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem smanjenja stradavanja djece u prometu, kao i promicanja poželjnog ponašanja u prometu, posebno u dijelu pravilnog i sigurnog prijevoza djece vozilima, policijski službenici PU varaždinske jučer su u vremenu od 5 do 9 sati na području Varaždinske županije proveli preventivno-represivnu akciju „Zaštita anđela u prometu“.

Policijski službenici nadzirali su pravilan način prijevoza djece vozilima, pri čemu su djecu darivali narančama ili slatkišima, dok su vozače zatečene u prekršaju nepropisnog prijevoza djece darivali limunom te ujedno procesuirali za počinjeni prekršaj.

Svim vozačima uručene su prigodne knjižice pod nazivom „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“ Udruge „Roda“, a čije su članice prethodno educirale policijske službenike uključene u akciju o pravilnosti sigurnog prijevoza djece i korištenja sjedalice te podržale provedbu akcije.

- Nadzorom je obuhvaćeno ukupno 140 vozila, od kojih je 49 vozača nepropisno prevozilo djecu. Najčešći prekršaji bili su prijevoz djece niže od 135 cm bez sigurnosne sjedalice ili postolja, nevezivanje djeteta u sigurnosnoj sjedalici, prijevoz djeteta visine do 150 cm na prednjem sjedištu automobila, te prijevoz djece na biciklu bez zaštitne kacige na glavi djeteta. Kako je utvrđeno da još uvijek značajan broj vozača ne poštuje zakonske odredbe o sigurnom prijevozu djece u vozilu i ne koriste sjedalice na adekvatan način, te kako je akcija pozitivno prihvaćena u široj javnosti, policijski službenici PU varaždinske u narednom će razdoblju nastaviti s ovakvim aktivnostima - izvijestili su iz policije.