Ravnateljica Doma za starije T. Ljubić razriješena s dužnosti, traži se novi ravnatelj

| 27.3.2017. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Ovih dana raspisan je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja, odnosno ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, i to nakon što je dosadašnja ravnateljica Tamara Ljubić razriješena s dužnosti prije isteka mandata.

Inspekcijski nadzor

Podsjetimo, Ljubić je za ravnateljicu imenovana u rujnu 2014. godine, no inspekcijskim nadzorom Ministarstva socijalne politike i mladih utvrđeno je da ne zadovoljava zakonom propisane uvjete, a Ministarstvo je Upravnom vijeću naložilo da je razriješi s dužnosti.

Nakon toga, Tamara Ljubić je na Upravnom sudu podnijela tužbeni zahtjev za poništavanje rješenja Ministarstva, no Upravni sud njezin je tužbeni zahtjev odbio, a Visoki upravni sud je kao drugostupanjski sud, u studenom 2016. godine potvrdio donesenu presudu. Tamaru Ljubić je nakon toga Upravno vijeće razriješilo s dužnosti i postavilo za v.d. ravnateljicu, a sada je Dom u postupku traženja novog ravnatelja.

Tamara Ljubić nam je kazala kako se na natječaj nakon svega - neće javiti.

- Moja obitelj i zdravlje su mi najbitniji - kazala nam je T. Ljubić koja, unatoč mišljenju Ministarstva i presudama, smatra kako, za ravnateljicu Ustanove ima sve uvjete. -

Zakon o socijalnoj skrbi, pojednostavljeno, za ravnatelja doma socijalne skrbi propisuje dva osnovna uvjeta - uvjet sveučilišnog diplomskog studija i potrebnog radnog staža u propisanom zvanju. Zakon čak dopušta, pod određenim uvjetima, izbor ravnatelja u dodiplomskom studiju, uz uvjet radnog staža u propisanom zvanju i stupnju. U trenutku izbora ravnatelja imala sam završen sveu- čilišni diplomski studij. Što se tiče radnog staža u propisanom akademskom zvanju i stupnju, napominjem da sam po završetku pojedinog formalnog stupnja obrazovanja u Domu radila u predmetnom stupnju i zvanju: Od 2005. godine u dodiplomskom studiju, od 2009. godine u zvanju baccalaurea primarnog obrazovanja, od kolovoza 2014. u sveučilišnom diplomskom studiju. Kad govorimo o referencama za obavljanje posla, željela bih vjerovati da je moj dugogodišnji profesionalni, stručni i humanitarni rad u sustavu socijalne skrbi, u ustanovi i van nje, jedino čime se rukovodilo Upravno vijeće kod donošenja odluke o izboru - kazala nam je Ljubić te podsjetila kako je za ravnateljicu izabrana krajem rujna 2014. godine, da bi već početkom studenog Ministarstvo, temeljem anonimne prijave, izvršilo inspekcijski nadzor.

- U navedenom razdoblju u Domu intenzivno redale inspekcije i to radne i sanitarne, a bitno je istaknuti da su redom svi inspekcijski nalazi bili uredni - ističe Ljubić koja smatra da je dobro i stručno vodila Dom. Navode o tome da se kod njezinog zapošljavanja radilo o pogodovanju, s obzirom na to da je dugogodiš- nja članica HNS-a, odlučno odbacuje.

- Jesam dugogodišnja članica HNS-a, od kojeg nije bilo apsolutno nikakvog pogodovanja, jer ako ćemo tako, u vrijeme kad sam imenovana koalicijski partner je bio SDP, a upravo oni, zapravo ministrica Opačić koja je tada vodila to ministarstvo je tražila moju smjenu putem inspekcijskog nadzora. Moj životni moto, je moj rad za dobrobit mojih korisnika u ustanovi. To je najvažnije - kazala nam je Tamara Ljubić koja smatra da u Domu nema mjesta politici.

- Dom je ustanova je od šireg društvenog interesa, sa svrhom zadovoljenja specifičnih potreba izrazito osjetljive i ranjive kategorije stanovništva, te politika u Domu nije ni prisutna. Osobno se politikom nikad nisam ozbiljnije bavila, niti je politika ikada utjecala na moj radni i profesionalni angažman bilo u Domu, ili van njega - ističe Ljubić.

Inače, u obrazloženju presude kojom se traži razrješenje Tamare Ljubić stoji kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da ne ispunjava uvjete stručne spreme.

Obrazloženje presude

- Uz prijavu je priložila Potvrdnicu učilišta u Mostaru koja potvrđuje da je 4. srpnja 2014. Završila studij visoke naobrazbe i stekla zvanje profesor predškolskog odgoja, ali nije priložila rje- šenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju visokoškolske kvalifikacije te stoga to nije valjan dokaz stručne spreme - stoji u obrazloženju.

Morat će se riješiti nedostatak smještajnih kapaciteta

V.d. ravnateljica Tamara Ljubić kazala nam je kako je u manje od dvoje godine kako je vodila Dom, ali i mnogo ranije uvidjela da su smještajni kapaciteti u Odjelu pojačane njege najveći i gorući problem.

- Zašto se nije prije ukazivalo na taj problem, ne želim ulaziti, no svakako da Osnivač – Varaždinska županija, koja pomno prati rad ustanove, zajedno sa struč- nim timom ustanove pokušava pronaći rješenje. Trenutno smo u dogovoru kako bi cijeli stari, stambeni dio Doma, prenamijenili u stacionarni dio, dok bi depandansa, izgrađena 10 godina kasnije, ostala stambeni dio- kazala je Ljubić te istaknula kako je lista čekanja na Dom jako velika. Ljubić je ipak ponosna na to da je financijska situacija sad u Domu izuzetno dobra i stabilna.

- Kad sam izabrana za ravnateljicu, ustanova je grcala u dugovima. Akumulirani manjak poslovanja prijašnjih godina iznosio je preko 560.000 kn, dok su obveze i potraživanja prešle i broju od 600.000 kuna. Jednim sasvim drugim pristupom vođenju ustavne danas ustanova posluje pozitivno - istaknula je Ljubić