Ravnatelj JU Gradski bazeni: Prokišnjava krov, prodire voda, no to nisu nedostaci?!

| 19.8.2017. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

- U slučaju da se dogodi nešto što će ugroziti sigurnost djelatnika ili korisnika bazena, osobno ću naložiti da se oni zatvore - poručuje Mladen Putar, ravnatelj Javne ustanove Gradski bazeni, kojoj je nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu odbijen tužbeni zahtjev da joj izvođač radova, splitska tvrtka Brodosplit-inženjering, isplati 6,2 milijuna kuna na ime naknade štete.

”Čistite snijeg s krova”

Sud je, kao što smo pisali, nakon saslušanja vještaka iz Instituta IGH odbio ostale dokazne prijedloge, zaključio glavnu raspravu te donio presudu. I opunomoćenik JU Gradski bazeni, a sada i ravnatelj, ukazali su na kontradiktorni nalaz i mišljenje vještaka, koji je mišljenja da - iako je činjenično utvrdio da postoje određene manjkavosti i nedostacioni - oni nisu od bitnog utjecaja na građevinu. Zbog svega navedenog, najavljuju žalbu na presudu Visokom trgovačkom sudu.

- Za razliku od toga vještaka iz IGH-a, njegove kolege u nalazu za 2015. navode da voda curi s krova, ali i kroz terasu. Usto, preporučaju pojačanje podroženica, a sve dok se to ne učini - ako padne 25 cm snijega - predlažu da na krov (površine 5.500 m2) pošaljemo nekoga da ga očisti!? Pa recite mi, tko u Varaždinu čisti snijeg s krovova zgrada? Da gore pošaljemo i bager? - ljuti se ravnatelj JU Gradski bazeni i pita se kako je moguće da sve navedeno nisu ozbiljni nedostaci.

Budući da su Bazeni obvezni raditi kontrolu metalne nosive konstrukcije, IGH je izradio nalaz i za 2016. godinu. Njihov je stručnjak ponovno utvrdio značajnu progresiju oštećenja i popratnih pojava i preporučio poduzimanje mjera uslijed mogućeg slučajnog pada produkata korozije ili dijelova lima, a sve kako ne bi netko stradao.

- Preporučio je rekonstrukciju čitavog krovnog pokrova i obloga. Njegov kolega iz Instituta IGH, koji je svjedočio na sudu, utvrdio je identično, no ipak je mišljenja da to nisu bitni nedostaci! - ukazuje Putar.

13040003

Izvori vode u podrumu

Podrum je također jedan od većih problema Bazena.

- Analiza je pokazala da je ondje bilo 17 izvora vode! Neki su bili u neposrednoj blizini razvodnih ormara, a voda je plavila i energetske kablove oko kojih uopće nije napravljena nikakva hidro izolacija. Postojala je opasnost od strujnog udara, no očito ni to nije bitan nedostatak ili problem! - ukazuje Putar.

Napominje kako svi žitelji Varaždinske županije znaju da se do vode može doći već na dubini od 4 m, te se pita zašto se kopalo tako duboko.

- Zašto čitav objekt nismo digli - pita se ravnatelj.

Otkriva da su u temeljnoj ploči, umjesto betona, pronašli samo rupe i šljunak.

- Ni to, ali niti činjenica da pucaju zidovi, nije bitan nedostatak! Kada padne kiša, podrum je poplavljen i sve nam mora stajati na paletama, a prokišnjava vanjska terasa i pod tuširaona - upozorava Putar.

Ukazuje i kako mali bazen nema svoj filter i kompenzaciju, iako bi trebao, a ne pale ni reflektore u bazenima da bi ih osvijetlili jer – gore žice!

- U saunama smo promijenili kompletno ožičenje jer je postojala opasnost od požara! - ukazuje.

krov 003

Korisnici - sigurni

Međutim, unatoč svemu navedenome, naglašava kako trenutno nema opasnosti za posjetitelje.

- Postojala bi opasnost da, recimo, tijekom noći padne velika količina snijega, no onda bismo zatvorili bazene i nitko ne bi smio unutra - objašnjava Putar.

Ukazuje da su bazeni u vlasništvu građana i da imovinu treba štititi.

- Sve su to jako ozbiljni problemi i prije ili kasnije morat ćemo se suočiti s njima. Kontaktirao sam osnivača i njima ću, kao i novom upravnom vijeću, prezentirati sve što se može dogoditi, ali i što ću ja poduzeti u tom slučaju. Oni neka onda odluče hoće li se ići u sanaciju krova i podruma ili će i dalje biti ovakvo stanje. Međutim, problem neće nestati, nego će biti još i veći - kaže Putar dodavši kako će jednog dana i sam inspektor IGH-a, koji kontrolira metalnu nosivu kostrukciju krova, dati nalog za sanaciju.

Putar nam je predočio zapisnike sa sastanaka održanih 2006. i 2007. koji dokazuju da je izvođaču radova ukazano na procurivanje krovišta i procurivanje vode kroz pod, pri čemu je vlasnik splitske tvrtke Vlado Sanader priznao da je u postupku izvedbe pojedinih elemenata došlo do "manjih odstupanja" te da nema hidroizolacije, a prihvatio je i obvezu sanacije krova. Međutim, ona do danas nije učinjena.

slika2

Tri uporabne dozvole

Za bazene su postojale tri uporabne dozvole, dvije na Bazene, a treća na fizičku osobu koja je u najmu imala teretanu. U ovim su dvjema uporabnim dozvolama bile pogrešno navedene katastarske čestice, no pitam se kako je fizička osoba dobila građevinsku i uporabu dozvolu? - kaže Putar.

Nije mu jasno ni kako su Bazeni kao javna ustanova u svom vlasništvu imali d.o.o, odnosno nekadašnji restoran.

- Zakon o javnim ustanovama govori kako ona može imati d.o.o., no samo ako je u sklopu parka prirode. Ja ovdje ne vidim nikakav park prirode - ironičan je ravnatelj Bazena.

Označeno u