RATNE IGRE Obuka tinejdžera u vojnom kampu

| 16.8.2018. u 20:45h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji ratnih veterana Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije na Zlatiboru do nedjelje traje prvi „Omladinsko patriotski kamp Zlatibor 2018“, donosi srbin.info u članku PRAVA SRBIJA SE PODIŽE: Prvi „Omladinsko patriotski (ruski) kamp Zlatibor 2018“.

Po uzru na slične kampove u Ruskoj federaciji, kako se objašnjava, djeca i mladi iz Srbije, Crne Gore i BiH u dobi do 23 godine uče o srpskoj duhovnoj, nacionalnoj i vojnoj povijesti i kulturi. Uz to, kako bi se „odvojili od računala i domova“, prolaze blažu varijantu vojničke obuke kroz koju ih vode srpski i ruski vojni veterani, među kojima je i organizator kampa Željko Vukelić, bivši pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine i predsjednik Asocijacije ratnih veterana bivše Jugoslavije.

-Od onoga što ovdje nauče imat će koristi u životu, veli roditelj koji je svoje troje djece, sinove od 10, 12 i 15 godina doveo u vojni kamp na Zlatiboru, dok  majka 24-godišnjaka dodaje da bi bilo sramota ako njen sin ne bi znao rasklopiti “kalašnjikov”, čemu se čude i novinari Blica.

Zahvaljujući Vukeliću, početkom godine je trideset tinejdžera iz Srbije otputovalo u Rusiju da bi sudjelovali u ratnim igrama u organizaciji Međunarodnog kampa ratne domoljubne mladeži, koji vodi ultranacionalistička grupa pod nazivom E.N.O.T. Korpus, čiji vojni instruktori uče djecu rukovanjem oružjem, snalaženjem u prostoru i pripremama za slučaj rata.

- Jedan dio je generalni trening o prirodi, orijentaciji, prvoj pomoći, stvari koje smo učili kroz program civilne odbrane. Djeca uče o oružju i minama. Percepcija da se pripremaju za rat pogrešna, a možda i nije. Moramo biti spremni za tu mogućnost, rekao je Vukelić.
Ovi kampovi nastavak su sličnih iz prijašnjih godina. Jedna od njih priredila je  „Srpska istinski pravoslavna crkva“ u Kučajskih planinama gdje su dječaci i djevojčice pucali iz replika „kalašnjikova“.

2.jpeg