"Raspadne li se Vlada zbog pitanja ploče u Jasenovcu, bilo bi to banaliziranje politike" Foto: VV arhiva/ilustracija

"Raspadne li se Vlada zbog pitanja ploče u Jasenovcu, bilo bi to banaliziranje politike"

Varaždinske vijesti | 29.8.2017. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Raspadne li se Vlada zbog pitanja ploče u Jasenovcu, bilo bi to banaliziranje politike - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a zatim podsjetio da je prvi zahtjev v.d. predsjednika HNS-a Predraga Štromara i prof.dr.sc. Blaženke Divjak, koji određuju stabilnost Vlade - obrazovna reforma.

Osvrćući se na razmimoilaženje HDZ-a i HNS-a oko ploče, koja sadrži oznaku HOS-a s geslom "Za dom spremni", Čehok je ukazao da je riječ je o spomen ploči jednoj od vojnih formacija koja je stala u obranu Hrvatske.

- Vlada nije postavila ploču. U svakoj demokratskoj državi udruge imaju pravo staviti ploče u skladu sa svojim znakovljem. Ne mislim da se treba poklič "Za dom - spremni" treba dopustiti u kontekstu evokacije na ustaštvo. No, trebaju li ljudi, koji su ginuli s tim pokličem, to ostaviti? Da smo tijekom rata - u borbi s puno nadmoćnijim neprijateljem - mislili na to tko ima kakav poklič, ne bi dobili rat. Ban Jelačić je praktički 100 metara daleko od Varaždina krenuo protiv Mađara s pokličem "Za dom". To nije isto kao i rehabilitacija ustaštva - upozorio je Čehok, zapitavši hoće li se i Hindusima zabraniti svastika zato što je to bio i nacistički simbol.