Rafael Adžaga prva je beba rođena u 2017. godini u Varaždinskoj županiji

| 2.1.2017. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Rafael Adžara težak 3900 grama i dugačak 51 centimentar, prva je beba rođena u 2017. godini u Varaždinskoj županiji. Majka Tamara Adžaga iz Varaždina rodila ga je jučer oko 21 sat u Općoj bolnici Varaždin.

Malog Rafaela, kao prvu bebu, već tradicionalno je su posjetio i darivao zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

On je jučer pratnji ravnateljice Opće bolnice Varaždin Sanje Zember, voditeljice Odjela za rađaonicu i patologiju trudnoće Aleksandre Špoljarić i pročelnice službe za ginekologiju i porodništvo Ivane Risek posjetio je Odjel za rađaonicu i patologiju trudnoće Opće bolnice Varaždin i uručio je majci Tamari i malenom Rafaelu poklon paket s najnužnijim stvarima.

Inače, Varaždinska županija već tradicionalno daruje prvu novogodišnju bebu poklon paketom sa svim nužnim stvarima za najmlađeg člana obitelji.

-Četvrti sam puta ovdje, a radi se o tradiciji kojom želimo simbolično pokazati da su nam bitni mladi ljudi i rađanje jer nažalost statistike i dalje nisu dobre – ukazao je Kišić.

Tom je prilikom Kišić rekao da prema zadnjim službenim podacima Zavoda za statistiku za 2015. godinu pokazuju povećanje rođenih beba u županiji međutim istodobno nije dobar pokazatelj broj preminulih.

-Samo u 2015. godini Varaždinska je županija izgubila 911 osoba prirodnim prirastom, a kad dodamo k tome i broj iseljenih dolazimo do zabrinjavajućeg podatka – istaknuo je Kišić dodajući da je županija u četiri godine izgubila otprilike jednu općinu pa iz tog razloga svojim posjetom prvoj bebi u novoj godini želi simbolično pokazati kolika je važnost svake bebe u županiji.

Ivana Risek, v.d. pročelnica službe za ginekologiju i porodništvo istaknula je da je protekla 2016. godina bila uspješna. Imali su 1.562 porođaja što je 23 poroda više nego u 2015 godini. Porodili su 15 pari blizanaca. Ukupan broj porođene djece u protekloj godini je bio 1.577 što je 27 djece više nego u 2015. godini kada je taj broj iznosio 1.550.

Porođeno je 790 djevojčica i 787 dječaka dok je 18 posto poroda dovršeno carskim rezom. Iz Varaždinske županije je bilo 93 posto rodilja, 7 posto iz drugih županija i to najviše iz Međimurske potom iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Krapinsko zagorske.

-Perinatalni mortalitet nam je za prošlu godinu iznosio 5,07 promila što je manje nego prošle godine kada je iznosio 5,81 promila – zaključila je Risek dodajući da se zahvaljuje svim donatorima koji su uvelike olakšali skrb i zbrinjavanje njihovih najmanjih pacijenata na odjelu neonatologije.

Ravnateljica Opće bolnice Varaždin Sanja Zember, dr.med. među ostalim je napomenula da s obzirom na brojna rodilišta diljem Hrvatske koja bilježe značajan pad poroda, varaždinsko rodilište prema podacima može biti zadovoljno. Također je istaknula da je varaždinsko rodilište jedno od poželjnih rodilišta jer dolaze trudnice iz ostalih županija što pokazuju podaci da je 108 trudnica došlo iz drugih županija.

- Doista smatram da smo jedno od boljih rodilišta, izuzetno polažemo pozornost da djeca budu uz majke i doista se trudimo dobiti titulu, ne samo bolnice prijatelja djece već ćemo nastojati postati bolnica prijatelj majki – zaključila je Zember.