Radovi u punom jeku: Traje energetska obnova ljekarne u Kolodvorskoj ulici Foto: Varaždinska županija

Radovi u punom jeku: Traje energetska obnova ljekarne u Kolodvorskoj ulici

Varaždinske vijesti | 16.7.2019. u 16:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Kolodvorskoj ulici u Varaždinu počela je energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije u koju će biti uloženo gotovo 2 milijuna kuna EU novca i vlastitih sredstava.

Radovi u sklopu EU projekta počeli su 8. srpnja, a danas, 16. srpnja, gradilište je obišao zamjenik župana Robert Vugrin zajedno s ravnateljicom Ljekarne Varaždinske županije Zvezdanom Petrović i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat, kao i Zvjezdanom Erceg i Romanom Svetecom, predstavnicima izvođača radova Core upravljanja i Energo-S-a.

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_6.JPG

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

- Radovi su u punom jeku i sve je dobro organizirano. To nam je važno jer se za korisnike i dalje osigurava pružanje ljekarničke usluge 24 sata, tako da će dežurstvo i tijekom provođenja projekta energetske obnove biti na ovoj, svima poznatoj lokaciji u Kolodvorskoj ulici. Potrebe za premještanjem nema, no sve građane molimo za razumijevanje tijekom trajanja radova – istaknuo je Vugrin.

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_4.JPG

Zgrada je površine gotovo 600 četvornih metara, izgrađena je prije 57 godina, a rok za dovršetak radova je prosinac ove godine.

- Sada će biti zamijenjena kompletna vanjska stolarija, postavljeno će biti 50-ak novih prozora i vrata. U rekonstrukciju idu sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija. Sve to će omogućiti rad u modernim i daleko boljim uvjetima – rekla je ravnateljica Zvezdana Petrović.

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_5.JPG

Uz to, energetska obnova donijet će značajne uštede na energentima. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 % godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 %.

Riječ je o jednom od čak 50-ak objekata u zdravstvenoj, obrazovnoj ili drugoj javnoj funkciji u Varaždinskoj županiji koji će u potpunosti biti energetski obnovljeni EU novcem.

- Nakon što smo prvu godinu mandata pripremali te prijavljivali projekte koji su redom odobreni jer su zadovoljili sve EU kriterije, a potom ugovarali dodjelu bespovratnog EU novca, sufinanciranje te izvođenje radova, projekti su sada u realizaciji, privode se kraju ili su već dovršeni. Podsjećam da u različitim fazama provedbe imamo EU projekte vrijedne 740 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa odnosi se upravo na projekte energetske obnove, pri čemu udio vlastitih sredstava u prosjeku iznosi 20 posto – rekao je Vugrin.

- U 13 škola energetska obnova je dovršena ili pri kraju, a slijedi obnova još devet škola. Počela je i realizacija najvećeg projekta energetske obnove, objekta Minerva u Varaždinskim Toplicama, a u tijeku su postupci javne nabave za obnovu Vodotornja te Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. U realizaciju kreću i energetske obnove zgrada Doma zdravlja, kao i preostali objekti Opće bolnice Varaždin te Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama. Županija postaje veliko gradilište – najavio je Vugrin.

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_3.JPG

Projekt energetske obnove "Izvođenje radova energetske obnove zgrade Ljekarne Varaždinske županije" vrijedan je ukupno 1.914.023,75 kuna s PDV-om. Neto vrijednost projekta je 1.515.389 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 860.417,04 kuna ili 56 %.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." - Prioritetna os 4. "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije".

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_2.JPG

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_1.JPG

ljekarna_obilazak_srpanj_2019_7.JPG

ljekarna_obilazak_2019_9.jpg