R. Podolnjak u Otvorenom o aferi "putni nalozi": Čitav sustav je zakazao

V.V./hrt.hr | 14.2.2017. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Hrvatsku zatresla afera  o dnevnicama ukradenim iz državnog proračuna te preko 57 lažnih putnih naloga koje je potpisao šef kabineta Zorana Milanovića Tomislav Saucha, u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" predsjednik saborskog Odbora za Ustav iz kvota Mosta Robert Podolnjak komentirao je slučaj.

Podolnjak je tim povodom ukazao kako na različitim stranama Markova trga očito vrijede i različita pravila po pitanju putnih naloga.

- S jedne strane Markova trga kad se polazi na službeni put dobi se putni nalog i kad se vraćate morate vratiti boarding pass kao dokaz da ste bili na putovanju. Evo, baš jedan imam sa sobom sa zadnjeg službenog puta koji moram priložiti i ovo je dokaz da sam bio na službenom putu i da sam stvarno putovao - istaknuo je Podolnjak dodavši da bez obzira što u Saboru dobe novac na ruke, boarding pass je dokaz da je putovanje obavljeno i da nije izmišljeno.

Među ostalim, Podolnjak je napomenuo da se takav dokaz tražio tada u Vladi otkrila bi se cijela priča vezana za prvu ili drugu dnevnicu. 

- I sad se postavlja pitanje, ako postoji ured za poslove Vlade i Hrvatskog sabora kako to da se s jedne strane Markova trga traži sva dokumentacija od zastupnika, a u Vladi se događaju takvi propusti da kroz nekoliko godina nitko ne traži nikakvu dokumentaciju i svi vjeruju na riječ da su ugledni savjetnici bili na dugotrajnim putovanjima od devet do dvanaest dana, a da nemaju ni jedan jedini dokaz. Tu je čitav sustav zakazao -  upozorio je Podolnjak.

Također, Podolnjak je rekao da zbog bezuvjetnog mišljenje Državne revizije iz 2012. iduće dvije godine revizije u Vladi nije ni bilo te da je revizija ozbiljno češljala rad ureda vlada tek nakon odlaska Vlade.

Onda imate unutarnju reviziju u pojedinim uredima vlade. Što je ona činila? Ništa. Nemoguće je naprosto da pet ili deset godina, da li zbog straha ili nečega drugoga, nisu progovorili - zaključio je.

U emisiji u kojoj se raspravljalo o tome kako će završiti slučaj Saucha, kako su se podizale dnevnice u Milanovićevoj Vladi te ima li još upletenih ili je u pitanju pronevjera jednoga čovjeka. Hoće li se ova afera odraziti na skore izbore te kako organizirati sustav i spriječiti slične afere ubuduće, raspravljali su osim Roberta Podolnjak (Most) i bivša ministrica u Milanovićevoj Vladi Mirela Holy, predsjednik saborskog Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković (HDZ), odvjetnik Veljko Miljević  te književnik i leksikograf Velimir Visković.

Mislav Togonal, voditelj i urednik emisije "Otvoreno" istaknuo je da je pozvao u emisiju i predstavnike SDP-a, ali su mu iz stranke poručili kako je prerano sudjelovati u raspravi kojoj je u fokusu istraga DORH-a.