PROVJERILI SMO Hoće li više zgrade moći dobiti dizala uz pomoć europskog novca Foto: Krešimir Đurić

PROVJERILI SMO Hoće li više zgrade moći dobiti dizala uz pomoć europskog novca

| 9.4.2018. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Gospođa Barica ima 84 godine. Živi sama u Varaždinu na 2. katu stambene zgrade koja uz prizemlje ima i nadzemlje, ali ne i dizalo. Gospođu Baricu zato, ako želi u trgovinu ili u šetnju, čeka dug uspon ili silazak brojnim stubama, zbog čega ne izlazi koliko bi željela. I nije jedina. Naime, čak 16.000 višestambenih zgrada diljem Hrvatske je bez dizala. Velik broj takvih zgrada nalazi se i u Varaždinu, gledano na njihov ukupni broj. Radi se uglavnom o zgradama izgrađenima u 60-im i 70-im godinama XX. st. u kojima živi velik broj umirovljenika, koji su na neki način zatočeni u svojim stanovima.

Da bi se prekinulo to "zatočeništvo" starijih stanara, Udruga umirovljenika pokrenula inicijativu za ugradnju dizala u zgradama višim od četiri kata. O tome je održano i nekoliko sastanaka s dužnosnicima Ministarstva regionalnog razvoja.

- Osim što bi se na taj način podigla kvaliteta života svih stanara, kako starijih, tako i osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom, a uz to, podigla bi se i cijena stana u takvim zgradama - ukazali su u Udruzi umirovljenika u kojoj naglašavaju da postoji volja Europske unije da se takvi projekti sufinanciraju i do 80 posto ukupnih troškova.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije smo zato pitali kada bi natječaji mogli biti raspisani, odnosno mogu li se naši sugrađani starije životne dobi u skoroj budućnosti nadati rješenju velikog problema. Kako su pojasnili, Ministarstvo je upoznato s inicijativom Udruge umirovljenika, no da bi ona mogla biti realizirana, bit će potrebno promijeniti Operativni program na kojem se temelji dodjela EU sredstava.

- Naime, tijekom pripreme operativnih programa, na kojima se temelji dodjela bespovratnih EU sredstava u financijskom razdoblju 2014.-2020., a koju je započela tadašnja Vlada 2012. godine, ugradnja liftova nije prepoznata kao jedan od specifičnih ciljeva te samim time nije uvrštena u Operativni program te ju nije moguće na taj način financirati. Međutim, svi infrastrukturni projekti, koji se financiraju sredstvima iz EU fondova, moraju poštivati odredbe Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U tom kontekstu, za financiranje putem sredstva iz OP Konkurentnost i kohezija, prihvatljive bi bile aktivnosti koje se odnose na ugradnju dizala, ali u okviru odredbi postojećih poziva. Na primjer, jedan od dosada objavljenih Poziva - "Energetska obnova višestambenih zgrada" - predviđa ulaganja u višestambene zgrade s ciljem postizanja određene razine smanjenja potrošnje energije. U sklopu tog Poziva, odnosno u sklopu ulaganja u energetsku obnovu zgrade, moguće je financirati aktivnost "Provedba elementa pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti", naravno, pod uvjetom da je ona tehnički moguća i opravdava - ukazali su.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u