Prosvjed za slobodu novinarstva: "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" Foto: ilustracija

Prosvjed za slobodu novinarstva: "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!"

VV / HND | 3.3.2019. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Plato ispred Novinarskog doma bio je u subotu u podne premali da primi nekoliko tisuća građana, koji su se pridružili novinarima, i došli podržati Hrvatsko novinarsko društvo i njihov prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

Nakon okupljanja kolona se uputila prema Ministarstvu kulture, kao resornom za medije, gdje su ostavili Osam zahtjeva protiv cenzure, pa pred zgradu rektorata zagrebačkog Sveučilišta, da bi se nakon prosvjedne šetnje centrom Zagreba zaputili na Markov trg pred Banske dvore.

- Novinarstvo je javno dobro koje ne smije služiti samo nekima. Za Ministarstvo kulture stanje u našoj struci je normalno. Kao da ne živimo u istoj zemlji, kao da ne živimo u državi u kojoj se novinari proganjaju. Pa ovdje i Sveučilište, koje također financiramo javnim novcem, kao i HRT, vodi križarski rat protiv novinarstva na sramotu Hrvatske i cijele Europske unije – rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, posebno naglasivši da živimo "u zemlji u kojoj svaka protuha može ne samo tužiti novinare, nego i dobiti proces".

Govoreći u nekoliko navrata tijekom protestne šetnje, Zovko je više puta istaknuo da cilj ovog prosvjeda nije da novinarke i novinari pokažu da su "slatki" ili da "dramatiziraju", nego da upozore na stanje u profesiji za koju "premijer Plenković sve ove godine mandata nije bio spreman pronaći niti 30 sekundi da čuje njihove probleme".

- Osim Vladi, mi ćemo se ovih dana obratiti i Europskom parlamentu, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, Svjetskoj i europskoj federaciji novinara i ova naša priča neće trajati samo dva, tri dana. Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje - kazao je Zovko ponovivši kako se traži i povlačenje svih 36 tužbi koje je HRT podignuo protiv novinara i ostalih medija.

Novinari su izašli na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija. U HND-u su posebno naglasili da su izloženi političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, kao i izostankom ozbiljne medijske politike.

HND zahtijeva da se prekine zloupotreba sudskih tužbi kao sredstva pritiska na novinare, a od Vlade traži hitnu izmjenu zakona koje će takve zloupotrebe onemogućiti. Naglašavaju da se trenutačno vodi najmanje 1160 sudskih postupaka za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna. Samo Hrvatska radiotelevizija tuži 36 novinara i medija tražeći više od 2,2 milijuna kuna.

Također traže da se zakonom zaštitite novinari koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi, kao i da se ukinu protuustavni interni akti u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode koje trpe u medijima za koje rade.

Zahtijevaju i depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije koje mora biti neovisni regulator; razrješenje vodstva javne televizije i hitnu izmjenu Zakona o HRT-u; osiguranje provedbe Zakona o medijima i statuta medija koji se uporno ignoriraju, a namijenjeni su zaštiti profesionalnog integriteta i autonomije novinara; onemogućavanje uzurpacije medija na lokalnoj razini, gdje su novinari posebno izloženi pritiscima; procesuiranje nasilnika i napadača na novinare, budući da je od 2014. godine samo HND evidentirao čak 18 prijava fizičkog napada i 50 ozbiljnih prijetnji kolegama zbog toga što su radili svoj posao; uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo uz upozorenje da je u proteklih 10 godina više od polovice hrvatskih novinarki i novinara ostalo bez posla.