Proslava Dana Varaždinske županije uz atraktivan program za građane Foto: VV arhiva/ilustracija

Proslava Dana Varaždinske županije uz atraktivan program za građane

| 4.9.2017. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

- Od ove godine pokušat ćemo otvoriti proslavu Dana Varaždinske županije svim građanima. Krećemo s programom u Varaždinu, no od sljedeće godine proslava će se posvetiti cijeloj Varaždinskoj županiji, projektima koje provodimo, civilnom društvu i udrugama te obilježiti ovaj dan i u drugim gradovima i općinama Varaždinske županije - istaknuo je to župan Radimir Čačić na predstavljanju programa ovogodišnjeg Dana Varaždinske županije, koji će održati od 7. do 9. rujna.

Naime, jahačke vještine Varaždinskih husara i brojnih drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, samo su dio programa kojima će ovaj tjedan biti obilježen Dan Varaždinske županije.

Husarski jubilej

- Novost je i to da ćemo, uz županijske nagrade i priznanja, na svečanoj sjednici Županijske skupštine nagradu Župana dodijeliti prof. Branku Topiću, voditelju Centra izvrsnosti iz matematike, koji je savršeni kandidat za tu nagradu. Održat će se i vrlo atraktivan program Susreta povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, za koji dosad prijavljeno 17 postrojbi, a tom će prilikom Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, ujedno obilježiti desetu godišnjicu rada - rekao je župan.

U subotu u 9.30 sati tako počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja.

U 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave. Osim što će građani moći uživati u vještinama husara i pripadnika drugih povijesnih postrojbi, uživat će i najmlađi, jer će im biti omogućeno jahanje i vožnja kočijama.

Tradicija, okusi i mirisi

Dani Varaždinske županije trajat će od 7. do 9. rujna, a najatraktivniji programi, koje je predstavila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, za građane na rasporedu su u subotu.

dan-varazdinske-zupanije-press-cacic.jpg

- Ovaj novi dio programa u potpunosti smo posvetili našim građanima te će u atriju Županijske palače moći besplatno degustirati proizvode 12 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Usto, otvorit ćemo vrata Županijske palače pa će građani, uz pratnju turističkih vodiča, moći obići palaču i doznati zanimljivosti iz povijesti - naglasila je Martinčević.

Predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja”, počinje u 9 sati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučino ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak. Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena, istaknula je Martinčević.

Nagrade i priznanja

To nisu jedini programi. U četvrtak, 7. rujna, u 16.30 sati počet će svečano upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. U 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije.

- Naime, odlučili smo ovu proslavu podići na malo viši nivo i dizat ćemo tu ljestvicu i dalje. Knjiga instalacija je povijesni dokument u kojem se pohranjuju svi najvažniji županijski dokumenti te upisuju županijski čelnici i vijećnici, kao i najbitniji događaji - napomenuo je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

U petak, 8. rujna, na sam Dan Županije, kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju bit će položeni vijenci u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije, a poslijepodne će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Županije.

DANI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I BLAGDANA MALE GOSPE

ČETVRTAK, 7. rujna
16.30 sati - Svečano upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije - Skupštinska dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin
17.00 sati - Prigodno druženje - atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin
18.00 sati - Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije - Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Pavlinska 4, Varaždin

PETAK, 8. rujna
9.00 sati - Polaganje vijenaca u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Varaždin
18.00 sati - Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije - Gledalište HNK–a u Varaždinu, Augusta Cesarca 1, Varaždin

SUBOTA, 9. rujna
Predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije
9.00 – 12.00 sati – predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja” - atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin
Otvorena vrata Županijske palače za građane
9.00 – 12.00 sati - obilazak Županijske palače i upoznavanje s njenim kulturnim vrijednostima uz stručnu pomoć turističkog vodiča
Obilježavanje 10. godišnjice Varaždinske husarske graničarske pukovnije
8.30 – 9.30 sati -  okupljanje povijesnih postrojbi na parkiralištu hotela Turist
9.30 - 10.00 sati ­ mimohod ulicama grada Varaždina
10.00 sati - postrojavanje na Franjevačkom trgu
10.05 sati - prijavak Županu
11.30 – 12.30 - program Husarske pukovnije na Starom gradu; husarski program u trajanju od 40 minuta: grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja
15.00 – 16.00 sati - svečana sjednica povodom 10. obljetnice Husarske pukovnije - Županijska palača
16.00 – 16.15 sati - okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i priprema za mimohod do mosta
17.00 sati - prelazak mosta na rijeci Dravi, uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna te glazbenu podlogu
17.15 – 18.30 sati - zajedničko druženje na području Dopšine grabe