Prometna nesreća u Turčinu - mali, ali znakovit izazov za Zagreb

| 18.4.2017. u 07:23h | Objavljeno u Aktualno

Može li u nas biti izabran dužnosnik koji će u javnosti uvijek biti trijezan? Ili kad već nije trijezan, da ne sjeda za volan? Ili ako već sjeda, da vozi vrlo oprezno i ne izaziva prometnu nesreću? Ili ako već skrivi prometnu nesreću, da se javno ispriča i povuće, a ne bahati?  

Čini se teško. Hrvatska je zemlja koja, nažalost, ima drukčije standarde u mnogočemu pa tako i tome što si sve većina dužnosnika dopušta u prometu i izvan njega, bili oni trijezni ili ne. Primjerice, nevjerojatno je da se još i danas neki dužnosnici  ponašaju kao da je proračunski novac njihov osobni, pa po vlastitom nahođenju mogu određivati kome će i na temelju čega biti isplaćivan. Ili neće.  

Kad je promet u pitanju, dobro o tome što si dužnosnici sve dopuštaju svjedoče poznati slučajevi zagrebačkog i donedavnog varaždinskoga gradonačelnika, pri čemu je potonji na kraju ipak politički sankcioniran od strane šefa stranke za svoj predblagdanski sudar. No, zatim je šef izazvao nemjerljivo težu prometnu nesreću u susjednoj nam zemlji, ali je unatoč tome nastavio obnašati jednu od najviših političkih dužnosti u zemlji od koje se oprostio tek kad je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. A kada je nju odslužio, vratio se na političku scenu kao da ništa nije bilo, baš kao i jedan donedavni varaždinski gradski vijećnik koji se i dalje vidi u Gradskom vijeću, iako je svojedobno pravomoćno osuđen za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao pješak, a policiji se javio tek naknadno…

Ovoj plejadi naših velikana prošlog se vikenda pridružio još jedan. Povjerenik u Varaždinskim Toplicama, koji je izazvao večer uoči Uskrsa prometni nesreću u Turčinu s dvije osobe ozlijeđene. Pri tome je imao 1,39 g/kg alkohola u krvi, dakle vrlo blizu granice od 1,5 promila kada stanje pripitosti prelazi u pijanstvo. To je stanje jake pripitosti kada se javljaju velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole, vid je zamućen, a ravnoteža je značajno oslabljena, dok se u procjeni i shvaćanju javljaju  ozbiljne smetnje.

Usprkos svemu tome, povjerenik je javno rekao tek da se vraća na posao i da u svemu nema senzacije!

Kad se prisjetimo što smo sve imali, odnosno pobrojali, možda uistinu u nas nije upadljiv i neobičan događaj to da javni dužnosnik u pripitom stanju izaziva prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama i mirno nastavlja s radom. Međutim, budući da se u ovom slučaju radi o povjereniku Vlade, a ne o stranačkom dužnosniku ili od građana izabranom kadru, bit će zanimljivo vidjeti dijeli li povjerenikov stav  i predsjednik Vlade Andrej Plenković, odnosno što (ne)će poduzeti idući dana. Naime, samo u njegovim je rukama moć da konačno podigne ljestvicu između primjerenog i neprimjerenog ponašanja dužnosnika, ovaj put u prometu, i to u zemlji gdje konzumacija alkohola nije mali problem.

Ukoliko je podigne, bilo bi dobro da je i zadrži, a ne da je spušta i diže, poput jednog svog prethodnika, koji je oštro sankcionirao razmjerno manje stvari, a tolerirao puno veće…