Projektom „PoKret“ motivirali učenike da osim obveznih sadržaja stječu i dodatne vještine

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.8.2017. u 18:59h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi motivirati učenike da osim obveznih sadržaja stječu i dodatne vještine, Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva koja djeluje u sklopu Gospodarske škole Varaždin osmislila je projekt „PoKret – poduzetno i kreativno“.

-Tim projektom želimo učenicima pokazati da se mogu i drugačije izražavati, ali i da svoje slobodno vrijeme mogu korisno provesti u školi poslije obavezne nastave – objasnila je svrhu projekta ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak tijekom završne konferencije koja je danas održana u Županijskoj palači.

U projektu, kojem su partneri Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija, sudjelovalo je više od 60 učenika, a osim nadarenih učenika u projekt su bili uključeni i oni koji u nastavi sudjeluju po prilagođenom programu.

-Željeli smo svim učenicima omogućiti i pokazati im da su vrijedni, da se svi mogu baviti određenim aktivnostima – objasnila je ravnateljica Kalogjera Novak, dodajući da su se tijekom trajanja projekta održavale radionice, a glavni motiv radionica odnosio se na izradu suvenira koji će predstavljati grad Varaždin.

U sklopu projekta, koji je počeo 1. siječnja 2016. a završava 31. kolovoza te je poslan Ministarstvu znanosti i obrazovanja, osim dodatno održanih radionica učenici su također otišli i na izlet u Krapinu i Kumrovec.

Naime, udrugu URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva koja djeluje u sklopu Gospodarske škole Varaždin čine članovi uglavnom djelatnici Gospodarske škole – ravnateljica, nastavnici i stručni suradnici koji volonterski organiziraju radionice i nastoje motivirati učenike da osim obveznih sadržaja stječu i dodatne vještine.

U ime Varaždinske županije na konferenciji je govorio i zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak koji je pohvalio projekt te ideju da se djeci s posebnim potrebama omogući rad na poduzetničkim idejama te kreativnom stvaralaštvu.

-Radi se o izvaninstitucionalnom projektu u kojeg su uključeni i oni koji imaju smanjenje neke svoje mogućnosti, ali i oni nadareni. Zanimljivo je pratiti kako oni reagiraju. Podijeljeni u grupe svi su mogli osjetiti što znači od ideje doći do konačnom finalnog proizvoda. Projektom je kupljena i keramička peć kao izuzetna podloga za razvoj ovih aktivnosti kod djece. Izuzetno smo zadovoljni, a dat ćemo potporu i svim ostalim sudionicima u odgoju i obrazovanju da tako promoviraju kreativnost i sadržaj rada s mladima – rekao je Paljak.

Među ostalim, Paljak se osvrnuo i na činjenicu da u Varaždinskoj županiji postoji velik broj aktivnih zadruga koje izlažu na sajmovima.

-Mi smo obavezni podržavati takve inicijative. Ono što u Varaždinskoj županiji treba posebno istaknuti je brojnost učeničkih zadruga, mislim da ih ima 37. Izlažu na sajmovima svoje proizvode, imaju svoju vidljivost i to je ono što uvijek treba poticati. Varaždin je prebogat povijesnim točkama na kojima možemo, ne samo brendirati već i stvarati suvenire. Kamo god dotaknete u razvoj Varaždina i Varaždinske županije, naići ćete na brojne mogućnosti, upravo u stvaralaštvu kojeg možemo pokazati u zemlji ali i inozemstvu, a kad to još ide i kroz dječje ruke, kroz njihovu maštu i kreativnost to je još jedna dodatna vrijednost na kojoj treba stalno raditi i stalno ju usavršavati i poticati - rekao je Paljak.

Označeno u