Zemljište Klubu jedrenja na dasci, ali i zemljište udruzi Grabanički vrtovi

Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas, 31.svibnja, potpisao je u Gradskoj vijećnici nekoliko ugovora. Naime, dodijelio je zemljište Klubu jedrenja na dasci Aquacity uz jezero Motičnjak na kojem će, kako se planira i najavljuje, članovi kluba postaviti kontejner za odlaganje svojih sportskih rekvizita.

Klub jedrenja na dasci djeluje već 17 godina i okuplja tridesetak članova koji se jedrenjem bave rekreativno. Na parceli od 18 kvadratnih metara uz samo jezero postavit će kontejner za odlaganje opreme. Predsjednik udruge Vladimir Kordić naveo je kako je Aquacity idealan za učenje jedrenja na dasci.

- Tu nema valova i jakih udara vjetra, ne postoje opasnosti za početnike u tom atraktivnom sportu na vodi - rekao je Kordić. Pozvao je sve koji žele učiti jedrenje na dasci da iskoriste te prednosti i iskoriste mogućnosti jezera. Gradonačelnik Čehok podsjetio je na planove da se Aquacity pretvori u veliki rekreacijski centar.

- Aquacity ponovo, nakon duže stanke i mog odsustva, polako opremamo i obnavljamo, uređujemo plažu i siguran sam da ćemo urediti rekreacijski i izletnički centar kakav treba biti u Varaždinu. Klub jedrenja na dasci svakako se svojim planovima uklapa u taj razvoj – naglašeno je u Gradskoj vijećnici.

Potpisom ugovora gradonačelnik Grada Ivan Čehok na rok od pet godine dodijelio je i zemljište za nastavak djelovanja udruge Grabanički vrtovi. Naime, Udruga građana Grabanički vrtovi od 2014. godine okuplja stotinjak članova koji na oko 5.000 m² poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Varaždina proizvode povrtlarske kulture za vlastite potrebe na ekološkom principu. Nakon isteka roka od pet godina Grad Varaždin je sukladno Odluci o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina raspisao javni natječaj za zakup predmetnih površina na koji se ponovo javila Udruga Grabanički vrtovi s kojom će se sklopiti Ugovor o zakupu na pet godina. Kako su istaknuli predsjednik udruge Saša Vujović i dopredsjednik Rajko Hergotić članovi obrađuju 92 gredice. No uz proizvodnju zdrave hrane, isto tako im je važno druženje i rekreacija te boravak na otvorenom. Gradonačelnik Čehok pohvalio je rad udruge te pozvao i druge građane da počnu obrađivati vrtove.

- Mi smo spremni i građanima, odnosno stanarima u drugim dijelovima grada osigurati poljoprivredno zemljište ako žele imati vrtove. To je jedna ideja koju smo počeli u Hrašćici i Biškupcu. Većinom su to stanari, građani iz stambenih naselja. Mi imamo još poljoprivrednog zemljišta i ovom prilikom pozivam sve koji se žele baviti vrtlarenjem da nam se jave. Siguran sam da će im pritom postojeće udruge pomoći u edukaciji i pomoći savjetom kako su oni uspjeli to već uraditi. To rade i u najbogatijim državama – naglasio je gradonačelnik zajedno s nadležnim pročelnikom Tomislavom Bogovićem pozvavši sve zainteresirane za takav model vrtlarenja da se jave u gradsku upravu.

S Marinom Vučićem, ravnateljem Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar gradonačelnik Čehok potpisao je i Sporazum o osiguranju sredstava za provođenje usluge rane intervencije. Uz čestitke povodom Dana centra koji se slavio, gradonačelnik je istaknuo da će Grad osigurati sredstva za rad defektologa – rehabilitatora koji će raditi ranu intervenciju.

- Do sada to nije radio Centar Tomislav Špoljar, ta usluga nije bila institucionalizirana u smislu školske potpore nego je to radila udruga koja i dalje to može raditi. Važno je da ta potpora neurorizičnoj djeci bude što ranija i što obuhvatnija.Time ćemo uvelike pomoći djeci i roditeljima. Do sada su to roditelji plaćali, a ovime bi roditelji većinu tih usluga trebali imati besplatno – rekao je gradonačelnik Čehok ističući kako je to standard koji do sada nismo u Varaždinu imali, ali koji će svakako imati punu potporu Grada. Kako je navedeno, nastojat će se osigurati sufinanciranje nadležnog ministarstva i Varaždinske županije.