Prevaranti iskoristili blagdansko vrijeme te na bankomate postavljaju tzv. skimming uređaje

M.P./Varaždinske vijesti | 19.12.2018. u 15:22h | Objavljeno u Aktualno

Iz varaždinske policije obavještavaju građane kako su se na područjima drugih županija, uoči nadolazećih blagdana, pojavili slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ''skimming'' uređaje.

Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice.
Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

- Ovim putem upozoravamo na takvu pojavu krađe osobnih podataka i neovlašteno iskorištavanje kartica te apeliramo na sve građane da vode računa o svojim karticama i osobnim podacima - izvijestili su iz policije.

Kako biste izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare, iz policije savjetuju:

• Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba
• Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju
• Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu
• Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć
• Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192

Označeno u