Predstavljeni novi projekti za veću konkurentnost turizma, zapošljavanje i produljenje turističke sezone

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u Banskim dvorima javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ i „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Uz predsjednika Vlade bio je ministar turizma Gari Cappelli.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je turizam u Programu Vlade definiran kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva te ima veliki potencijal daljnjega razvoja. Podsjetio je da je tijekom 2016. godine u Hrvatskoj ostvareno 91 milijun noćenja te ju je posjetilo oko 16 milijuna turista, a sve skupa dovelo je do 9,5 milijardi primitaka.

-Hrvatski turizam u udjelu BDP-a iznosi oko 18 posto i to dovoljno govori koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i za hrvatski nacionalni identitet, kao i za promociju i atraktivnost naše zemlje - kazao je. Također, podsjetio je i da je Hrvatska u 2015. od deviznih prihoda imala 7,9 milijardi eura.

Predstavljajući nacionalni program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, predsjednik Vlade pojasnio je da su sredstava osigurana u proračunu Republike Hrvatske, dok je program „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ukupno je riječ o iznosu od 53,4 milijuna kuna.

Naglasio je da su ciljevi programa povećati konkurentnost hrvatskog turizma, omogućiti nova ulaganja u kvalitetnije objekte te što bolju i veću uključenost ranjivih skupina u zapošljavanju u turističkom sektoru. Pojasnio je kako se pritom posebno misli na one koji su nezaposleni, mlađi od 24 i stariji od 54 godine te na osobe s invaliditetom.

Istaknuo je da se u 2017. godini u turizam planira uložiti više od 800 milijuna eura, dodavši da je to 21 posto više u odnosu na prošlu godinu.

-Planira se otvoriti 40-ak novih ili novoobnovljenih hotela čime se proširuje ponuda i diže kvaliteta hrvatskog turizma. Očekujem da će ovi programi podići kvalitetu i što je najvažnije produljiti turističku sezonu - zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Najavio je i ulaganja u obrazovni sustav, kako bi oni koji rade u uslužnoj djelatnosti i koji su prvi u kontaktu s gostima i turistima bili na što većoj razini kvalifikacije i usluge.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako u prva dva mjeseca 2017. u Hrvatskoj imamo povećanje turista preko 20 posto te je dodao da Vlada čini sve kako bi se turistička sezona produžila na cijelu godinu.

-U tom smjeru idu i četiri mjere u sklopu programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva". Kroz mjeru A podupiru se hoteli, kampovi, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu, mjera B se odnosi na se posebne oblike turizma kao što su ciklo-turizam i zdravstveni turizam, mjera C odnosi se na dostupnost i sigurnost turista, dok se četvrta mjera, mjera - D odnosi na prepoznatljivost. Ukupan iznos namijenjen za ove četiri mjere jest 21,9 milijuna kuna, dok su korisnici mjera obrti i zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te fizičke osobe, odnosno privatni iznajmljivači - pojasnio je ministar.

Poručio je kako su ciljevi programa razvoj ponude turističkih složenih, inovativnih, kreativnih proizvoda, povećanje razine zauzetosti, produljenje sezone na destinacijama, povećanje potrošnje, povećanje zaposlenosti i samozapošljavanja.

Ministar je posebno istaknuo izgradnju bazena za koje je kazao da značajno podižu popunjenost u pojedinim objektima i dodao da je u Hrvatskoj izgrađeno više 600 bazena, za koje se godišnje izdvaja 7 milijuna. Također, apostrofirao je i gastronomiju koja je vrlo važna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a koja značajno pridonosi razvoju kontinentalnog turizma. Najavio je da je u pripremi i novi program koji će se odnositi na sve županije na kontinentu, a koji će financirati Ministarstvo turizma.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.