Predstavljeni novi projekti za veću konkurentnost turizma, zapošljavanje i produljenje turističke sezone

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.3.2017. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u Banskim dvorima javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ i „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Uz predsjednika Vlade bio je ministar turizma Gari Cappelli.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je turizam u Programu Vlade definiran kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva te ima veliki potencijal daljnjega razvoja. Podsjetio je da je tijekom 2016. godine u Hrvatskoj ostvareno 91 milijun noćenja te ju je posjetilo oko 16 milijuna turista, a sve skupa dovelo je do 9,5 milijardi primitaka.

-Hrvatski turizam u udjelu BDP-a iznosi oko 18 posto i to dovoljno govori koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i za hrvatski nacionalni identitet, kao i za promociju i atraktivnost naše zemlje - kazao je. Također, podsjetio je i da je Hrvatska u 2015. od deviznih prihoda imala 7,9 milijardi eura.

Predstavljajući nacionalni program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, predsjednik Vlade pojasnio je da su sredstava osigurana u proračunu Republike Hrvatske, dok je program „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ukupno je riječ o iznosu od 53,4 milijuna kuna.

Naglasio je da su ciljevi programa povećati konkurentnost hrvatskog turizma, omogućiti nova ulaganja u kvalitetnije objekte te što bolju i veću uključenost ranjivih skupina u zapošljavanju u turističkom sektoru. Pojasnio je kako se pritom posebno misli na one koji su nezaposleni, mlađi od 24 i stariji od 54 godine te na osobe s invaliditetom.

Istaknuo je da se u 2017. godini u turizam planira uložiti više od 800 milijuna eura, dodavši da je to 21 posto više u odnosu na prošlu godinu.

-Planira se otvoriti 40-ak novih ili novoobnovljenih hotela čime se proširuje ponuda i diže kvaliteta hrvatskog turizma. Očekujem da će ovi programi podići kvalitetu i što je najvažnije produljiti turističku sezonu - zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Najavio je i ulaganja u obrazovni sustav, kako bi oni koji rade u uslužnoj djelatnosti i koji su prvi u kontaktu s gostima i turistima bili na što većoj razini kvalifikacije i usluge.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako u prva dva mjeseca 2017. u Hrvatskoj imamo povećanje turista preko 20 posto te je dodao da Vlada čini sve kako bi se turistička sezona produžila na cijelu godinu.

-U tom smjeru idu i četiri mjere u sklopu programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva". Kroz mjeru A podupiru se hoteli, kampovi, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu, mjera B se odnosi na se posebne oblike turizma kao što su ciklo-turizam i zdravstveni turizam, mjera C odnosi se na dostupnost i sigurnost turista, dok se četvrta mjera, mjera - D odnosi na prepoznatljivost. Ukupan iznos namijenjen za ove četiri mjere jest 21,9 milijuna kuna, dok su korisnici mjera obrti i zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te fizičke osobe, odnosno privatni iznajmljivači - pojasnio je ministar.

Poručio je kako su ciljevi programa razvoj ponude turističkih složenih, inovativnih, kreativnih proizvoda, povećanje razine zauzetosti, produljenje sezone na destinacijama, povećanje potrošnje, povećanje zaposlenosti i samozapošljavanja.

Ministar je posebno istaknuo izgradnju bazena za koje je kazao da značajno podižu popunjenost u pojedinim objektima i dodao da je u Hrvatskoj izgrađeno više 600 bazena, za koje se godišnje izdvaja 7 milijuna. Također, apostrofirao je i gastronomiju koja je vrlo važna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a koja značajno pridonosi razvoju kontinentalnog turizma. Najavio je da je u pripremi i novi program koji će se odnositi na sve županije na kontinentu, a koji će financirati Ministarstvo turizma.