Potpisani ugovori: Kreće projekt Aglomeracije u Varaždinu i u 10 općina te V. Toplicama

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.10.2017. u 18:47h | Objavljeno u Aktualno

 

U Varaždinskoj županiji će početi dosad najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Naime, u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu su prošlu srijedu, 11. listopada, svečano potpisani ugovori o sufinanciranju i ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava za Aglomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice.

Na području Varaždina i deset općina - Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki, te na području Varaždinskih Toplica uloženo će biti više od 900 milijuna kuna u izgradnju kanalizacijske mreže, više od 100 objekata te dogradnju i rekonstrukciju pročistača otpadnih voda.

Aglomeracija Varaždin je vrijedna 855,8 milijuna kuna, a ulaganje se sa 610,9 milijuna kuna ili 71,38 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz EU, iz Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“. Još 195,9 milijuna kuna ili 22,9 posto bespovratnih sredstava osiguravaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode, dok gradovi i općine trebaju osigurati svega 49 milijuna kuna ili 5,72 posto. Vrijednost Aglomeracije Varaždinske Toplice je pak 62,1 milijun kuna, a obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Svibovec, Jalševec Svibovečki, Tuhovec i Lukačevec Toplički. Ugovori su, osim za Algomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice, potpisani za još četiri vodno-komunalna projekta.

- Potpisivanje ugovora za ovih šest projekata zahvaljujući kojima će u vodno-komunalnu infrastrukturu biti uloženo 1,7 milijardi kuna, razlog je za veselje i našu čestitku. Naglasit ću važnu ulogu Hrvatskih voda, a od gospodina Đurokovića očekujemo da će nastaviti raditi ovim tempom. Kvaliteta života naših građana i zaštita okoliša su osnovne smjernice rada Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a svi napori su usmjereni da poradimo na jednom i na drugom. Ne veseli činjenica da je svega 46 posto naših građana u Hrvatskoj priključeno na sustave odvodnje te moramo značajne napore učiniti u daljnjem razvoju – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Kad je u pitanju Varaždinska županija, župan Radimir Čačić je napomenuo da se izrađuje dokumentacija i za Aglomeraciju Ludbreg te Aglomeraciju Novi Marof, a pripremaju se i projekti aglomeracija Bukovec, Ivanec i Lepoglava koji su malo dosad zaostali.

- U Varaždinskoj županiji će time biti zaokružena cijela priča s izgradnjom kanalizacijske mreže, u što će do kraja 2023. godine biti uloženo oko milijardu i pol kuna. Nakon toga, ostat će jedino mali sustavi ispod 2.000 ES, za koje su predviđeni rokovi iza 2023. godine. Nositeljima radova dat ćemo popis svih naših tvrtki, velikih i malih, te inzistirati da angažiraju upravo naše tvrtke ako zadovoljavaju tržišne kriterije. Osim toga, očekujemo da će radove obavljati i Aquatehnika budući da sam osobno obavio razgovore, a Hrvatske vode su nakon više od godinu dana dale suglasnost da ta tvrtka može biti angažirati na radovima u sklopu aglomeracija – istaknuo je župan Čačić.

Zahvaljujući projektima Aglomeracija Varaždin i Aglomeracija Varaždin, kanalizacijskom mrežom bit će obuhvaćeno više od 85.000 stanovnika.

- Slijedi potpisivanje ugovora s izvođačima radova, a konačni završetak radova očekujemo 2022. godine – rekao je direktor Varkoma Marijan Cesarec.

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, koji je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na svečanosti u Hrvatskim vodama ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Varkoma Marijan Cesarec te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije: Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, Igor Kos, načelnik Općine Beretinec, Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec i Dubravko Zavrtnik, zamjenik načelnika Općine Vidovec te Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice.

Označeno u